shareit

Разликата между зеленият сертификат и еврейският паспорт на Нацистка Германия

| от |

За периода от 1933 до 1936 г. ще открием, че Нацистка Германия променя изцяло погледа си към една определена раса – евреите. Това не е една от най-красивите теми в историята, за които човек може да говори, но няма как да не коментираме, след като виждаме един активен опит за пренаписване и дори озлобяване срещу мерки, които в един или друг момент могат да спасяват животи. Зеленият сертификат наистина ще събуди много въпроси в следващите няколко месеца, но нека обърнем внимание защо сравнението е особено грешно и може би не толкова етично, особено след като знаем каква е цифрата на жертви в този резултат. Това, което се случва е изключването на евреи от публичния живот, уволняването им от държавна работа, изгонването им от университети и други публични сектори.

В една специална вечер започва и етническото прочистване, като в този случай се унищожават еврейски магазини, изгарят се синагоги и се дава право за още повече безчинства. Опитите за напускане също не могат да се случат толкова лесно. Според статистиката, около 1933 г. на територията на страната са живеели около 522 000 евреи. Малко след това още 304 000 евреи имигрират. От останалите ще открием, че около 16% имат някаква работа и могат да докарват приходи, останалите са оставени на произвола и да се спасяват, както намерят за добре. Разбира се, присъстват протести, които могат да ни покажат, че останалите хора не са съгласни с третирането им по този начин, освен това не могат да избягат и са обречени. Искането им за нормален живот е отхвърляно по най-различни начини и в това отношение немските власти са повече от оригинални.

С избухването на войната на 1 септември 1939 г. ще открием, че ситуацията става още по-жестока. Поставя се забрана за влизане в определени зони на немските градове. Поставя се и ограничение на храната, която може да се получава, а в някои периоди дори не се доставя така. Избрани са и конкретни магазини, които могат да се посещават, но както се досещате, те никога не са добре заредени или готови да предложат нещо по-различно от хляб и вода. Конфискуват се важни техники, които могат да помогнат за хода на войната – прибират се радио приемници, колела, електроуреди, други ценности и прочие. До следващият септември ще се забрани и употребата на публичния транспорт. Всички евреи на повече от 6-годишна възраст трябва да носят жълта звезда на своя ревер или на ръката – изборът е техен, като поне за него имат правото на избор.

Принципно в Германия липсват гета, но в хода на войната и при по-сериозното преселение ще открием, че се строят и това общество е изпратено точно там. Наричат ги „Еврейските домове“, но реално не са нищо друго освен трудови лагери. През 1943 г. се добавя и още една клауза, която да отнеме частната собственост на евреи и да ги предостави на немската популация.

Същата година се въвежда и анекс, който официално изключва евреите от правото им да бъдат закриляни от немски закон, чиято основна отговорност е да предоставя равни човешки права. Какво обаче е съдържанието на прословутия жълт паспорт, който евреите получават в този период, заменящ техния официален немски? Нека започнем с това, че такива са изключителна рядкост и информацията, която можем да добием за тях е от конфискувани паспорти, които по неведоми пътища се озовават в СССР след края на войната.

На първо място там се записва тяхната фамилия, бащино и първо име. Посочва се заеманата длъжност, придружена с адрес, дата на раждане и локация на раждане. Номерът на паспорта и датата му  на издаване, както и от кое бюро е бил издаден, след това имаме националност и евентуално коментари, ако трябва да се запишат такива. До голяма степен ще открием, че основните документи за самоличност не се различават от останалите, но се поставя буквата „J“ за „Jew“.

До тук до голяма степен покриваме основните изисквания, които посочват по какъв начин се разработва и представя опитът за дестабилизиране и унищожаване на едно общество, имащо лошия късмет да се намира на грешното място в грешното време. Освен отхвърлянето на правото им за живот, доставката на храна, както и унищожаването им като личности, добавяме и дамгосването им като зло, което по никакъв начин не може да се промени, а трябва да се унищожава. На финалът ще открием, че този зловещ експеримент ще доведе до смъртта на няколко милиона евреи, тяхната присъда не е нищо повече от манията на един човек да си отмъсти.

Неговите мотиви остават неясни и до днес и ако трябва да бъдем честни, никога не искаме да се повтарят. В хода на последните интересни събития ще открием, че точно това сравнение се появи и за съжаление е обидно дори да правим тази съпоставка. Една от причините е, че България е страната, която запазва своята популация от евреи и дори е единствената, в която естественият им прираст остава положителен. Ако искате да открием основните тъпки за създаването на геноцид, нека разгледаме и тях в следващите редове. Първо започваме винаги с класификация и разделяне на „Нас“ и „Те“. Подчертават се различия и с това започва да се подчертава голямото разделение.

Следващата фаза е поставянето на символизъм, в този случай говорим за паспорта и звездата, която евреите е трябвало да носят. Продължаваме с дискриминацията и отричането на равните човешки права, а те в този случай са отнемане на собственост, забрана за нормален живот, потъпкване на нормалните човешки права и отнемане на имущество в полза на други лица. По тази линия продължаваме с дехуманизацията, която може да добави различни прякори. При геноцида в Руанда ще открием, че противникът се оприличава на хлебарка, евреите са били плъхове. Имаме и организация, която се случва в следствие на постигнатото разделение. Суданското управление продължава да въоръжава арабската милиция и дава различни привилегии. Дава се зелена светлина на медиите да разпространяват агресията и да показват как насилниците са прави в своите действия, както и какво трябва да правят, за да се достигне победа.

Подготовката за изпълнение е именно организирането на зони, в които да се изселват. След разпределението идва време и за етническо прочистване, в което човешкият живот няма никаква стойност. Последната фаза в това отношение е отричането и заличаването на извършеното престъпление. В този случай можем да открием, че и до днес се откриват критици на различните крайни режими. Ако сравним историята и разгледаме геноцида и извършените престъпления в страни като Сиера Леоне, Сомалия и още много други, мерките в настоящия момент отговарят и показват нещо много по-различно. Нека обърнем внимание на самото предизвикателство, пред което е изправено човечеството – защо да се ограничаваме само до рамките на България?

Все пак сертификати за преболедуване или ваксиниране са изисквани и от много други страни. Страните, които са го въвели на този етап са Австрия, Белгия, Кипър, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Израел, Италия, Латвия, Люксембург, Холандия, Португалия, Ирландия, Словения, Испания и други. Всички те изискват от туристи и гости да покажат, че евентуално са го преболедували или са ваксинирани. Защо е наложена такава превенция, бихте попитали, все пак стигнахме до онова официално заключение, че дори ваксинираните могат да пренасят въпросния вирус? Отговорът се крие в това, че нито една здравна система не е проектирана, за да се справи с пандемия – нито една.

Няма значение какво ще чуете или какви легенди ще се разказват относно самото заболяване, което две години държи света в колапс. Туристическите дестинации, които могат и по някакъв начин биха пострадали от приток на хора, които в последствие ще напълнят болниците или ще поставят здравеопазването под сериозен риск, практически елиминират шанса да преживеят още една пандемия или още една свирепа вълна. Противно на очакванията и търсенето на някаква идеология или дори сравнението с геноцид, е абсурдно и нелогично.

Какво точно се забранява? Посещението на търговски център или заведение? Това е най-големият бич на поколението днес? Фактът, че времето се развали и мнозина отказват масите на закрито? При технологичната стъпка и еволюция е много трудно да видим къде точно е проблемът, когато човек може да поръча всичко от леща до изискана вечеря, при това доставена до дома му. Никакви изисквания не съществуват и не присъстват относно забавленията на открито, концерти и всякакви други мероприятия.

И докато мерките бяха далеч по-драконови през миналата година, то сега не откриваме причина, поради която да оставаме недоволни от факта, че медицината предоставя отговор и дава зелена светлина за социален живот, който винаги сме имали, при това напълно безплатно. Разбира се, мнозина ще видят една безкрайно жестока конспирация, която създаде допълнителната паника. Нека обаче не забравяме, че докато хората с мнение относно ваксините и изобщо тези, които имат мнение за целия вирус, са агресивните или така нареченото мнозинство на съпротивата. В този поглед е малко странно да очакваме печата „J“ върху сертификат.

Nationalsozialistische Boykott-Posten vor dem Warenhaus Israel in Berlin.

Движението на антиваксарите претърпява един съвършен крах, поради простата причина, че до голяма степен откриваме хора без никакво медицинско образование да споделят как един медикамент причинява аутизъм, промяна на днк-то или контрол чрез нова мрежа за пренос на данни. Подобни твърдения биха изпратили човек в полето на фантастиката, но не и в сектора за решения и връщането към нормален живот.

Създателят на полио ваксината беше унищожен точно по този начин, жертвите на ативаксърска пропаганда също попаднаха в това сектор и през годините забелязахме бум на морбили и всякакви други допълнителни епидемии. За съжаление интернет се превърна в сцена, която използва всичко позабравено, както в този случай говорим за евреите, за да създаде паника и да печели от страх. Не откриваме дори наличието на разделение, предоставянето на такъв сертификат може да стане по няколко начина, включително и с правенето на тест.

Стигаме и до онзи момент, в който различните бизнес индустрии протестират и остават недоволни от тези решения, но докато обороти и приходи са в техния спектър, някой друг залага на нещо по-ценно – човешкият живот. Следователно нямаме геноцид, нямаме дори база за сравнение, в която да говорим за разделение, опит за манипулация и евентуално обезличаване или отнемане на права. Получаваме само ограничения, които могат да бъдат елиминиране с направата на тест или с преосмислянето на основните духовни ценности, както и приоритизиране на хобитата на открито.  

И не на последно място, нека отговорим на едно много красиво съмнение относно ваксините. Ако бяха вредни и убиваха, тогава как страни по цял свят започнаха да свалят маските и да не се притесняват от това заболяване, след като минаха 80%. Ако се чудите как станаха толкова бързо, нека не забравяме, че имаме една глобална индустрия, която поставя с приоритет заболяването, което е най-масово – пример може да откриете с лекарството на Лоренц – една болест, която не получи светлина, защото не е масова. Всичко е бизнес и победител е онзи, който първи предостави противодействие за една болест, а в момента най-масовата остава именно коронавирус. На този етап няма друго решение и това са фактите.

 
 
Коментарите са изключени за Разликата между зеленият сертификат и еврейският паспорт на Нацистка Германия

Повече информация Виж всички