shareit

Как приключва една пандемия

| от |

В настоящата обстановка, докато всички конспиратори търсят връзка между вируси и радио вълни, в комбинация с други абсурдни връзки, мнозина задават един и същи въпрос: как точно приключва една пандемия? След като светът е преживявал далеч по-скромна такава под формата на SARS вирус, можем да погледнем отговора именно там. Преди всичко трябва да отбележим, че дори престижни научни издания като The Lancet отказват да свържат двете събития, поради простата причина, че този вирус наистина няма връзка с еволюиралия COVID-19.

Какво наистина се случи със SARS, за да се изгуби от радарите на Световната здравна организация?

Още през 2005 г. беше пуснат доклад, в който учените потвърдиха, че най-вероятно пандемията ще се завърне, при това много по-жестока от преди. Прогнозата се сбъдна. Единственият начин вирус като SARS да направи обрат е при евентуално заразяване на лаборанти, които се опитват да намерят лекарство. Ето защо в много лаборатории се предприемат драконови мерки, за да не може да напусне лабораторната среда.

Когато един вирус не може да се разпространи, обикновено търси своите сродни, където да се запази. Не е задължително да се репликира върху хора, но обикновено има животни като прилепите, които съвсем спокойно могат да бъдат преносители и никога да не са засегнати от това заболяване. Еболата работеше по същия начин, но с тази разлика, че убиваше и животни, а плодните прилепи разпространяваха болестта не само чрез контакт с други обитатели, но и чрез храна. С други думи, ако един прилеп консумира плодовете на едно дърво и същите се консумирани от други животно – еболата се е предала и върху него.

gettyimages-1209691213-594x594

Д-р Крисчън Дростен смята, че прилепите могат да бъдат преносители на вируси като SARS, включително и различни коронавируси. Изявлението му е направено през 2013 г. и за изненада на всички, коронавирусите са известни на медицината, но точно COVID-19 е изцяло нов и непознат. След като немските експерти осъзнават, че този бозайник е един от най-активните преносители, остават категорични, че нова епидемия може да настъпи, ако заразеното животно има контакт с друго или бъде изядено от човек. Прилепът е основно меню на жителите в Африка и както разбрахме по трудния начин – Китай.

Същите хора смятат, че пандемията на SARS в Китай е причинена от други подобни вируси, но не и от оригиналния. Азиатската палмова циветка също присъства в менюто на китайските жители и много преди това е листа на преносителите. Властите предприемат драконови мерки и започват избиването на вида, за да прекратят опитите на страната да повтори заразяването. Премахването на едно животно по веригата не може да предпази никого. Истината е, че прилепите са в основата на заразата. Мутацията коронавируса става единствено и само с помощта на хора.

Дростен споделя, че през 2003 г. със затварянето на всички пазари за месо в Китай, нарушаващи хигиенните норми, вирусът е редуциран и много по-малко хора се заразяват, но както и днес наблюдаваме, пазарът в Ухан е отворен и всеки може да приготви многостепенно меню от екзотични животни. Д-р Майкъл Остерхолм описва вирусите от този вид като подземната лава в ядрото на планетата. Докато един вирус се среща в животинското кралство е само въпрос на време, преди да се предаде на хората. Дори и една пандемия да премине, оригиналният преносител ще продължи да съществува.

gettyimages-1209773545-594x594

Следователно последното място, където искате да видите неговия популярен преносител е в клетка, сред други животни, подготвяни за консумация. И както много учени казват малко след приключването на тази пандемия, коронавирус ще има, но този път ще бъде много по-различен и бяха прави.

Как човечеството се преборва с една пандемия? Най-честият отговор е с изолация. Причината за нея е елементарна, когато вирусът не може да се разпространи и мултиплицира, той е обречен. На помощ идва и имунната система, която по един или друг начин се бори с това заболяване.

Испанския вирус, който практически е китайски, не успява да прескочи числото от 500 милиона души по целия свят.

През Първата Световна война армиите търпят повече загуби от този вирус, отколкото от вражеските куршуми. Загубите са колосални, но след като войната приключва, повечето имат имунитет. Оцелелите войници не са преносители и пандемията приключва. Колкото и странно да звучи, когато един вирус започне да инфектира хора и евентуално остане без възможности да се разпространява, той изчезва и е принуден да еволюира, за да започне да поразява отново. Веригата се прекъсва и с това приключва пандемията.

gettyimages-1209691200-594x594

Следващият влияещ фактор е климатът. Както много други вируси, високите температури могат да помогнат за изчистването му. Логично е грипните епидемии да започват и да приключват през есента и зимата. Разбира се, съществуват и такива с имунитет към високите температури. Понякога еволюцията може да бъде положителна за хората и самата мутация на вируса да се насочи към животни. Това е първият вероятен сценарий.

Следващото решение идва под формата на ваксина. Тайната на ваксината е, че позволява на имунната система да се подготви за такава атака и да не позволи разпространението или ако има такова, организмът да го преборва лесно. Има един основен проблем – времето. Ваксината обикновено се произвежда за десет години. Дори и да се появи по-скоро, а учените смятат да форсират обстоятелствата и да са готови за две години, вирусът няма да изчезне.

3D_medical_animation_coronavirus_structure

Снимка: By https://www.scientificanimations.com – https://www.scientificanimations.com/wiki-images/, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86436446

Учените са категорични, че дори след преминаването на пандемията, коронавирусът ще продължи да обикаля света. Разглежда се и версията за еволюирането му в сезонна епидемия и шансовете никак не са малко. Имунната система не е бронирана и с времето може да отслабва и отново да стане обект на повторно заразяване. Такива случаи наблюдаваме дори и в момента, след като китайски пациенти, които са били излекувани, повторно се заразяват. Добрата новина е, че до този момент подобни феномени са изключително малко.

В заключение можем да кажем, че един вирус не изчезва, той може да еволюира и атакува отново. До тогава се очаква ответен удар от страна на медицината и създаването на ваксина или качествен метод за лечение. И за съжаление няма друга опция, освен пълна изолация, колкото и да не искаме да има такава.

Заглавна снимка: By CDC/ Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM – This media comes from the Centers for Disease Control and Prevention’s Public Health Image Library (PHIL), with identification number #23312.Note: Not all PHIL images are public domain; be sure to check copyright status and credit authors and content providers., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86425232

 
 
Коментарите са изключени за Как приключва една пандемия

Повече информация Виж всички