shareit

Китайският вирус, който уби повече хора от Втората Световна война

| от |

Много преди SARS вируса да се превърне във фактор и глобална епидимия и от него след това да произлезе толкова добре познатия короновирус, светът помни една много сериозна епидемия, чийто край беше отбелязан преди точно 100 години. За периода от 1918 г. до 1920 г. целият свят се изправя срещу една от най-зловещите епидемии. Повече от 500 милиона души се разболяват, а между 50 и 100 милиона души умират. Статистиката ще покаже, че испанският вирус е успял да убие повече хора, отколкото са жертвите на Втората Световна война.

Същият не е най-приятният начин за напускане на този свят. Заразените обикновено повишават драстично температурата, започват да се задъхват, поради липсата на кислород в тялото им, лицата стават сини, а по-лошото е, че белият дроб започва да се пълни с кръв и съответно човешкият рефлекс започва да се бори отчаяно по всякакъв начин, за да я изкара от системата. Смъртта настъпва при задушаване или по-скоро давене в собствената си кръв. Потенциалните заплашени от това заболяване са обикновено хора между 20 и 40 години.

Макар и пандемията отдавна да е минало, редица учени още спорят за произхода на този вирус. Добрата новина е, че въпреки всички сериозни спорове, повечето стискат ръцете и са съгласни, че вирусът е генетично изменен и най-вероятно идва от Китай. Разнасянето му по целия свят е в следствие на постоянно местищите се войски по целия свят в динамичния театър на Първата Световна война. Медицинският свят все още не подозирал, че високата смъртност е следствие на нов вирус и повечето начални случаи били преписвани на пневмония.

1918_flu_in_Oakland

Снимка: By Edward A. „Doc“ Rogers, 1873-1960 – Photo by Edward A. „Doc“ Rogers. From the Joseph R. Knowland collection at the Oakland History Room, Oakland Public Library. Digital copy via [1], Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6213389

Само две години са необходими на пандемията, за да успее да намали дължината на американския живот с 10 години. Големи градове, щати и дори страни официално забраняват публични събирания, пътешествия и всякакви други интересни социални форми, където заразата може да се предаде. Театри, църкви, библиотеки и всичко друго изкушаващо спира да работи. Погребенията се ограничават само до 15 минути, но дори тогава не е сигурно, че някой от гостите няма да си тръгне с нещо повече от печал. В някои зони смъртността става толкова сериозна, че почти всеки ден се регистрира по един мъртав.

Откъде идва името „Испански вирус“? Макар Германия да цензурира своите медии едва през 1933 г. ранните тенденции започнали да се практикуват почти във всяка държавна медия. Германия пазила тайна, Великобритания се опитвала да прикрива, Франция не коментирала изобщо темата, а САЩ се фокусирали върху други новини. Единствено Испания не се притеснявала да говори. Там очевидно журналистите знаели, че ако има по-сериозна информираност, смъртността ще намалее драстично. Затова всички го кръщават „Испански вирус“. Всички останали предпочитали да не говорят, все пак Първата Световна война още не е приключила.

Благодарение на добрата статистика става ясно, че за 24 седмици жертвите са повече, отколкото ХИВ вируса ще вземе за следващите 24 години. Единственият конкурент може да бъде чумата. В Индия умират около 17 милиона души – 5% от световната популация. В Япония около 23 милиона души се заразяват и 390 000 са фаталните случаи. В Индонезия черната статистика спира на числото 1.5 милиона души. В Таити около 13% от популацията става жертва, при това само за първия месец. Може би най-страшното откритие е направено от Джон М. Бари, който смята, че гарантирана смърт се очаква предимно при бременните жени.

Spanish_flu_death_chart

Снимка: By (Image: courtesy of the National Museum of Health and Medicine) – Pandemic Influenza: The Inside Story. Nicholls H, PLoS Biology Vol. 4/2/2006, e50 https://dx.doi.org/10.1371/journal.pbio.0040050, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1441889

26% от родилките, които успяват да се излекуват, официално губят децата си при раждането. Както се случва при SARS вируса и коронавируса, причината е цитокинната буря (претоварването на имунната система). Интересен медецински феномен е, че след втората вълна на пандемията се забелязва и рязко спадане на смъртните случаи. От една страна това се дължи на факта, че повечето лекари вече успяват да се преборят с пневмонията, която също може да настъпи в определени ситуации, а от друга са по-сериозните мерки, които се взимат за неутрализиране на вируса. В случай, че се чудите защо точно Китай е виновен за този вирус, отговорът се крие във факта, че някъде през 1917 г. около 140 000 китайски работника са използвани именно от Франция и Великобритания.

USCampHospital45InfluenzaWard

Снимки: By Uncredited U.S. Army photographer – U.S. Army Medical Corps photo via National Museum of Health & Medicine website at [U.S. Army Camp Hospital No. 45, Aix-Les-Bains, France, Influenza Ward No. 1.], Reeve 14682, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6214107

Идеята на двете правителства била да използват работници от друга страна, за да освободят мъже, които да отидат на фронта. Интересното в този случай е, че и до днес никой не може да потвърди със сигурност произхода. Всичко е хипотези. Погледът на картата показва, че респираторни проблеми са се наблюдавали още през 1917 г. в китайската провинция Шанси. Хората там изпитвали абсолютно същите симптоми, които ще изпитат и всички останали по света през следващата година. Повечето работници пътували през Канада, за да стигнат до Европа, разнасяйки заразата почти през целия континент. Веднъж щом се докоснат до армейски персонал, всички пътища на заразата били отворени.

Заглавна снимка: By Otis Historical Archives, National Museum of Health and Medicine – Emergency hospital during influenza epidemic (NCP 1603), National Museum of Health and Medicine., CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25513204

 
 
Коментарите са изключени