Знаете ли кои са най-старите живи организми?

| от Радослав Тодоров |

Всички те, разбира се, са дървета, а и всеки знае, че животът им може да продължи с векове. И все пак някои от тях наистина поразяват със своята възраст и величие.

У нас има доста известни вековни дървета, а дори и хилядолетни такива. Най-популярни са Байкушевата мура (на 1300 години) и Старият бряст в Сливен (около 1000 г.).

Има обаче едно значително по-старо от тях дърво. То е дъб и днес се намира в старозагорското село Гранит, като на пръв поглед не прави особено впечатление с неголемите си размери и полуизсъхнали клони. В началото на 80-те д-р Желязко Георгиев успява да преброи пръстените му чрез ботаническа сонда (свредел на Преслер), тогава те са били 1637!

Излиза, че това дърво е поникнало през 334/335 г. от н.е., в момент, в който Римската империя е била все още жива!

В нея тогава се разразявала междуособна война между Константиновите наследници, към този момент Флавий Далмаций е станал император, убивайки предишния и ставайки жертва на същото заедно с цялото си семейство малко след това. Въпросният дъб поникнал тогава в римската провинция Тракия, разбира се е бил много далеч от тези човешки суети, стремежи и противоборства, а и както се оказва е щял да ги надживее с 1700 години!

1

Ако това дърво сега можеше да говори, щеше да ни разкаже как в действителност са стояли нещата в Рим, така както то ги е видяло, а не така както сега ние си ги представяме, съдейки от късни преписи на тогавашни впечатления представени ни по своему от историците. За съжаление обаче не може… и все пак това е един жив организъм, който е и наш, и римски съвременник едновременно.

Трудно е човек да си представи колко много е преживяло това дърво?! Колко бури и пожари са отшумяли около него. Колко човешки съдби са се преплели покрай клоните му, колко кервани са преминали и колко армии са марширували в различни посоки край него, устремени към свои съкровени цели. Империи са се издигали и рухвали с грохот пред безмълвния му поглед, епохи са идвали и отминавали… и така до днешно време – индустриалния и глобален ХХІ век, когато това дърво е все още живо!

2

Този древен дъб наред с популярните хилядолетни борове в Калифорния, някои достигащи до над 3000 г. възраст, обаче не са нищо особено в сравнение с един друг рекордьор. В планината Fulufjället (Централна Швеция), например се оказва, че действително съществува Игдрасил – дървото на живота в скандинавската митология. Което практически е поникнало много преди да се зароди тази митология. Колкото и странно да е, това самотно, хилаво и брулено от северните ветрове дръвче насред мъгливата пустош е най-стария организъм в Скандинавия и Европа. То се нарича Old Tjikko и е представител на вида Норвежки смърч (Picea abies), възрастта му е оценена на 9550 г.

Тайната на дълголетието му е, че то всъщност е представител на т.нар. „клонингови колонии“ или генети. Това са дървета размножаващи се вегетативно и по този начин живеещи изключително дълго време. Всички отделни дървета от колонията имат абсолютно идентично ДНК т.е. те са своеобразни клонинги на началното дърво. Отделните дървета на колонията не живеят продължително, но биват замествани от нови клонинги и така колонията се запазва жива. Тъй като цялата колония има един и същи генетичен код и се живее без прекъсване във времето, в известен смисъл може да се счита за един единствен индивид.

3

Но и възрастта на това дърво не е нищо в сравнение с една гора в щата Юта. Всъщност цялата тази гора представлява един общ жив организъм, известен като Pando (The Trembling Giant), който подобно на Old Tjikko се води клонингова колония, в случая – от тополи от вида Populus tremuloides, която под земята е свързана с обща коренна система и всички дървета притежават идентичен генетичен материал. Общата маса на цялата колония е около 6 600 тона, което го прави най-гигантския и най-тежкия жив организъм познат на науката и в същото време е датиран и като най-стария – на минимум 80 000 години.

С други думи това растение е покълнало някъде през средния палеолит. Америка тогава още не е била заселена, Австралия – също, Азия – само около Близкия изток, а в Европа са живеели само неандерталци. На това растение му е предстояло да преживее два ледникови периода и въобще 90% от живота му е преминал преди да се появи човешката цивилизация, като все още то не дава никакви признаци за скорошна гибел.

4

 
 

Тъжният момент от пътуването, за който никой не говори

| от chronicle.bg, по Thought Catalog |

Никой не оспорва твърдението, че пътуването е единственото нещо, за което плащаш и което те прави по-богат. Но сещате ли се за онзи специфичен момент, за който малцина говорят и който дори е труден за описване. Моментът на завръщането.

Виждаш света, опитваш нови неща, срещаш нови хора, влюбваш се, разлюбваш, посещаваш страхотни места, изучаваш нови култури. И после всичко приключва. Много често се говори за заминаването, но как стоят нещата със завръщането у дома? Но не онова завръщане след едноседмичен престой във Венеция, Берлин или Занзибар. А завръщането след дълго пътуване, през което си пуснал корени на Онова място…

Винаги говорим за трудните моменти, когато сме далеч – намирането на работа, създаването на приятелства, личната безопасност, свикването със социалните норми, предателствата от хора, на които сме мислили, че може да се доверим. На практика през всички тези неща се преминава. Всички те биват изтрити от абсолютната еуфория на преживяването. Сбогуванията са трудни, но някак ги приемаш в момента, в който си купиш билета за връщане. Още повече, че мисълта за срещата с близките, която си чакал от мига на излитането, заличава до известна степен болката от всички раздели в чуждата земя.

След пристигането, идва моментът на сбирките със семейството, първите две седмици са непрестанни срещи с роднини и приятели, наваксвания, разказвания на истории, спомени… Първите няколко седмици се чувстваш едва ли не като Холивудска звезда и всичко е ново и вълнуващо. Старата входна врата, пътят към вкъщи, който сега изглежда по-тесен и по-кратък, ежедневието бавно приема някаква нова форма, но винаги подобна на онази, която си оставил при заминаването.

После всичко изчезва. У вас свикват да си си вкъщи, вече не си новодошлият обект и бавно започват въпросите: Намери ли си работа? Какъв е планът? Срещаш ли се с някого?

Тъгата идва, след като отметнеш всички задължителни посещения, след като те е нямало по-дълго време. Лежиш в старата си стая и осъзнаваш, че нищо не се е променило. Радваш се, че всички са живи и здрави, имат нови работи, нови гаджета, сгодили са се, някои имат деца. Но една част от теб крещи в лицата им, „не осъзнавате ли колко съм се променил“? И не става въпрос за коса, тегло, ръст, дрехи или нещо външно. Става въпрос за нещо дълбоко вътрешно, генерално изменено. Мечтите са се променили, начинът, по който приемаш отсрещния човек се е променил, навиците, които си изоставил, новите неща, които вече са важни. Иска ти се хората да видят всичко, което искаш да споделиш и да го обсъдите, но няма как да опишеш еволюцията на духа, която настъпва след като оставиш всичко зад себе си.

Ядосваш се. Чувстваш се изгубен. На моменти се питаш дали всичко си е струвало. Какво да правиш тогава? То е като да учиш чужд език, който никой около теб не говори.

Затова щом си пътувал за първи път, единственото, което искаш да правиш, е да заминеш отново. Наричат го „пътешественически бъг“ (travel bug), но на практика то е свързано с желанието да се върнеш на мястото, където хората говорят същия език като теб. Не английски, португалски или френски, а езикът на тези, които знаят какво е да напуснеш, да се промениш, да се сринеш и да израстеш, да преживееш, да научиш, после да се завърнеш у дома, където се чувстваш по-изгубен, отколкото в най-далечната земя, която си посещавал.

Това е частта от пътуването, за която никой не говори и за мнозина тя е мотивът отново да тръгнат на пътешествие.

 
 

Скорпион се появи в самолет на Lion Air

| от chronicle.bg |

Ако вече имате страх от летене, може би не е добре да четете текста.

Пътници от Индонезия останаха шокирани след като видяха 30-сантиметров скорпион да изпълзява от багажното отделение над главите им. Един от свидетелите, Карим Таслин, каза пред местните медии, че възрастна двойка веднага изпаднала в паника при вида на животното, докато той самия го снимал с телефона си.

sei_52498268-aa47-e1550332720555 1128397-img.ti5fls.1aqrg

Полетът е на Lion Air от Джакарта до Пеканбару. Таслин твърди, че e натиснал паник бутона, но никой не се отзовава на повикването. Пътникът казва още, че разразилата се паника след това е попречила скорпиона да бъде заловен и затова животното успява да се скрие.

Всички скорпиони имат отровно жило, но далеч не всички могат сериозно да наранят човек.

Има около 25 вида, които реално могат да убият човешко същество. Според специалисти, паякообразното в самолета е гигантски горски скорпион – вид, който често се отглежда като домашен любимец. За него се смята и че е един от най-агресивните видове скорпиони в Индонезия.

В изявление Lion Air твърдят, че това не е скорпион, а паяк. 

Авиолинията каза още, че самолетът е минал проверка за вредители  преди седмица и че е образувана проверка по инцидента. Скорпионът все още не е заловен.

 
 

Новото поколение Galaxy Tab: кога, къде, какво?

| от chronicle.bg |

С наближаването на премиерата на един от очакваните таблети на годината, Samsung обяви какво ще представлява моделът Galaxy Tab S5e – по-тънък, по-лек и проектиран с интелигентни функции.

Включвайки 10,5-инчов екран и увеличен капацитет на батерията, Galaxy Tab S5e е създаден за всякакви развлечения.

Със своя освежен дизайн, Tab S5e олицетворява практичността и стила. С тънкия 5,5 мм метален корпус и с маса от 400 грама, Tab S5e е портативен, издръжлив и разработен така че лесно да допълва начина на живот . Предлага се в  сребисто, черно и златно, а батерията ще издържа до 14,5 часа, в зависимост от употребата и настройките.

Tab S5e ви позволява поемането на пълен контрол над дигиталния свят на потребителя. Като първи таблет на Samsung, който разполага с новия гласов асистент Bixby 2.0, Tab S5e може да служи  и като център за управление на свързаните домашни устройства. Командата Quick Command позволява персонализирането на няколко действия с една команда –правейки гласовия контрол у дома по-бърз и лесен.

2. Samsung Galaxy Tab S5e Black back

Що се отнася до развлекателната функция на модела Tab S5e предлага 10,5-инчов безрамков Super AMOLED дисплей и 81,8% съотношение на екрана към тялото за подобрено изживяване при гледане.

Tab S5e ще притежава също и подобрен плътен звук, благодарение на своите QuadSpeakers, настроени с автоматично завъртаща се стерео технология за мощен, по-силен звук, който се адаптира към това как държите таблета (портрет или пейзаж).

Tab S5e  идва и с Dolby Atmos интеграция и звук от AKG, за потапящ 3D звук и балансирано аудио. С предварително инсталиран Spotify и безплатен премиум абонамент за до 3 месеца за нови потребители.

Tab S5e ще бъде достъпен на определени пазари, включително САЩ, Германия и други страни от 2-рото тримесечие на 2019 година. Продуктът се очаква на българския пазар през април тази година.

 
 

Plus size модели протестират на Лондонската седмицата на модата

| от chronicle.bg |

Лондонската седмицата на модата вече не е просто място за нови колекции – събитието вече е и сцена за социални послания и агитация. Заедно с редовните апели към компаниите да не използват животинска кожа, сега вече се провеждат и нови протести. 

Модели с наднормено тегло протестираха пред 180 The Strand, където много от най-големите модни брандове правят шоутата си. Те държаха плакати с надписи като „Модата трябва да ни дава сила“, „Красотата ни е неизмерима“ и „Модата не трябва да ни засрамва“.

sei_52368696-ee9b-e1550402764195

За да подчертаят допълнително, че жените са повече от тяло, протестиращите носеха и тениски с различни надписи като: „предприемач“, „визионер“, „арт директор“, „артист“ и още. 26-годишната американска актриса Хейли Хаселхоф поведе шествието заедно с моделите Фелисити Хейуард и Сони Търнър.

Хейли, дъщеря на известния актьор от „Спасители на плажа“ Дейвид Хаселхоф, участва в подобна кампания и на Лондонската седмицата на модата миналата година, както и на протест срещу избора на модели от страна на Victoria’s Secret.

Лондонската седмицата на модата също беше критикуване за това, че не пуска транссексуални жени на дефилетата си. На снимката виждаме Елия Че, активистка от Transmissions, която също влезе в медийния обзор.

До края на модното събитие остават 3 дни.