Знаете ли кои са най-старите живи организми?

| от Радослав Тодоров |

Всички те, разбира се, са дървета, а и всеки знае, че животът им може да продължи с векове. И все пак някои от тях наистина поразяват със своята възраст и величие.

У нас има доста известни вековни дървета, а дори и хилядолетни такива. Най-популярни са Байкушевата мура (на 1300 години) и Старият бряст в Сливен (около 1000 г.).

Има обаче едно значително по-старо от тях дърво. То е дъб и днес се намира в старозагорското село Гранит, като на пръв поглед не прави особено впечатление с неголемите си размери и полуизсъхнали клони. В началото на 80-те д-р Желязко Георгиев успява да преброи пръстените му чрез ботаническа сонда (свредел на Преслер), тогава те са били 1637!

Излиза, че това дърво е поникнало през 334/335 г. от н.е., в момент, в който Римската империя е била все още жива!

В нея тогава се разразявала междуособна война между Константиновите наследници, към този момент Флавий Далмаций е станал император, убивайки предишния и ставайки жертва на същото заедно с цялото си семейство малко след това. Въпросният дъб поникнал тогава в римската провинция Тракия, разбира се е бил много далеч от тези човешки суети, стремежи и противоборства, а и както се оказва е щял да ги надживее с 1700 години!

1

Ако това дърво сега можеше да говори, щеше да ни разкаже как в действителност са стояли нещата в Рим, така както то ги е видяло, а не така както сега ние си ги представяме, съдейки от късни преписи на тогавашни впечатления представени ни по своему от историците. За съжаление обаче не може… и все пак това е един жив организъм, който е и наш, и римски съвременник едновременно.

Трудно е човек да си представи колко много е преживяло това дърво?! Колко бури и пожари са отшумяли около него. Колко човешки съдби са се преплели покрай клоните му, колко кервани са преминали и колко армии са марширували в различни посоки край него, устремени към свои съкровени цели. Империи са се издигали и рухвали с грохот пред безмълвния му поглед, епохи са идвали и отминавали… и така до днешно време – индустриалния и глобален ХХІ век, когато това дърво е все още живо!

2

Този древен дъб наред с популярните хилядолетни борове в Калифорния, някои достигащи до над 3000 г. възраст, обаче не са нищо особено в сравнение с един друг рекордьор. В планината Fulufjället (Централна Швеция), например се оказва, че действително съществува Игдрасил – дървото на живота в скандинавската митология. Което практически е поникнало много преди да се зароди тази митология. Колкото и странно да е, това самотно, хилаво и брулено от северните ветрове дръвче насред мъгливата пустош е най-стария организъм в Скандинавия и Европа. То се нарича Old Tjikko и е представител на вида Норвежки смърч (Picea abies), възрастта му е оценена на 9550 г.

Тайната на дълголетието му е, че то всъщност е представител на т.нар. „клонингови колонии“ или генети. Това са дървета размножаващи се вегетативно и по този начин живеещи изключително дълго време. Всички отделни дървета от колонията имат абсолютно идентично ДНК т.е. те са своеобразни клонинги на началното дърво. Отделните дървета на колонията не живеят продължително, но биват замествани от нови клонинги и така колонията се запазва жива. Тъй като цялата колония има един и същи генетичен код и се живее без прекъсване във времето, в известен смисъл може да се счита за един единствен индивид.

3

Но и възрастта на това дърво не е нищо в сравнение с една гора в щата Юта. Всъщност цялата тази гора представлява един общ жив организъм, известен като Pando (The Trembling Giant), който подобно на Old Tjikko се води клонингова колония, в случая – от тополи от вида Populus tremuloides, която под земята е свързана с обща коренна система и всички дървета притежават идентичен генетичен материал. Общата маса на цялата колония е около 6 600 тона, което го прави най-гигантския и най-тежкия жив организъм познат на науката и в същото време е датиран и като най-стария – на минимум 80 000 години.

С други думи това растение е покълнало някъде през средния палеолит. Америка тогава още не е била заселена, Австралия – също, Азия – само около Близкия изток, а в Европа са живеели само неандерталци. На това растение му е предстояло да преживее два ледникови периода и въобще 90% от живота му е преминал преди да се появи човешката цивилизация, като все още то не дава никакви признаци за скорошна гибел.

4

 
 

Меган Маркъл е бременна

| от chr.bg |

Днес, чрез акаунта на двореца Кенсингтън в Туитър и Инстаграм херцогинята и херцогът на Съсекс съобщиха, че Меган Маркъл е бременна. Двамата се ожениха в средата на май, а в момента двойката е на обиколка в Австралия.

 

„Техни кралски височества херцогът и херцогинята на Съсекс с радост съобщават, че херцогинята на Съсекс очаква бебе през пролетта на 2019 г.“  

Меган и Хари „оценяват цялата подкрепа, която получиха от хора по света от сватбата си през май, и с удоволствие споделят тази щастлива новина“.

Детето на Меган и Хари ще бъде седмо по линията за наследяване на трона.

 
 

Полуголи пожарникари и животинки в благотворителен календар. Дерзайте!

| от chr.bg |

Австралийската пожарна продължи една от любимите ни традиции и отново разсъблече служителите си.

Мускулестите австралийски пожарникари се съблякоха за поредна година, за да заснемат календара с животинките, приходите от продажбата на който ще отидат за благотворителност.

Календарът за 2019 година е повече от това, което познаваме – мускули, австралийски чар и кучета, котки, коне, коала, пате и още много…

Неделя е. Дерзайте. В галерията горе.

 
 

Джони Деп ще участва и във „Фантастични животни 3″

| от chronicle.bg |

Докато очакваме втората част от поредицата „Фантастични животни“, „Престъпленията на Гринделвалд“, Джони Деп съобщи новината, че ще повтори ролята на злия магьосник Гелърт Гринделвалд в следващ филм на спинофа на Хари Потър.

Това е съобщил актьора по време на кинофестивала в Цюрих преди няколко дена, предава Collider. След като разказва за влизането в ролята на Гринделвалд, Деп добавя: „Беше страхотно и очаквам следващата част от поредицата, която мисля, че трябва да се снима в средата на другата година.“

Напомняме, че когато ролята на Гринделвалд беше дадена на Джони Деп, феновете на поредицата инициираха петиция изборът на актьор да бъде променен.

В началото на 2016 г. Амбър Хърд, обвини съпруга си, че бил емоционално и физически нестабилен. Година по-късно двамата се разведоха, а Деп трябваше да й изплати 7 млн. долара. При избухването на скандала в Холивуд с обвиненията в сексуален тормоз, режисьорът Дейвид Йейтс защити актьора, въпреки че към него не бяха отправени сериозни обвинения.

Към момента публиката очакваме втория филм „Фантастични животни“, където Деп е в главната роля. И въпреки недоволството, което се е надигнало срещу него в последните години, бихме се радвали да го видим още веднъж в ролята на Гелърт Гринделвалд.

Премиерата на „Фанстастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“ е на 16 ноември.

 
 

7 силни претендентки за следващия „Оскар“ за най-добра актриса

| от chronicle.bg |

Силният киносезон едва сега започва и все още имаме едни дълги три месеца преди да разберем със сигурност кои филми и хора ще се състезават в надпреварата за най-престижната кинонаграда – „Оскар“. Но някои от най-обсъжданите филми на годината вече излязоха и започнаха да се открояват определени имена.

И понеже жените актриси са нашата най-голяма  слабост, днес показваме някои от тях, които вървят стремглаво към първия ред на „Долби тиътър“.

Най-хубавото за нас, зрителите, тази година е, че конкуренцията в категорията за най-добра актриса ще бъде голяма. Наред с няколко познати имена, които по всяка вероятност ще бъдат сред първенците, се открояват и няколко сравнително нови за света на киното актриси.

Засега само няколко от най-обсъжданите филми са излезли по кината. По-голямата част са показани на големите кинофестивали през годината, които вече отминаха. Но отзивите на критиците и на фестивалните публики рядко се различават от това, което виждаме в края на януари, когато обявяват номинациите.

Затова разгледайте галерията горе, в която сме събрали 7 силни претендентки за „Оскар“ за най-добра актриса.