Златисто пиле с “британски” картофи на фурна

| от |
Днес е ред на една от любимите рецепти на един от британските ни кореспонденти Александър Смилков.  
За пилето:

500 гр. или 3-4 бр. пилешки гърди

Пресен розмарин

Екстра върджин зехтин

Морска сол, черен пипер и други сушени подправки по избор

За картофите:

500 гр. картофи

500 гр. сладки картофи

Червен пипер

Сушен риган

Морска сол и черен пипер

Екстра върджин зехтин

Гъша мас

Пресен розмарин

4-5 скилидки чесън.

Това е една от любимите ми комбинации – хибрид между рецепти на Джейми Оливър и Гордън Рамзи. Отнема 1 час – 15 минути подготовка и около 45 минути печене. Основата е изключително скучна – пиле и картофи, но приготвени по този начин, те придобиват съвсем различен вкус и вид.
Тайната се крие в няколко съставки. На първо място това е гъшата мас. Който не е ял картофи на фурна с гъша мас, значи нищо не е опитвал досега. Тя е гордостта на британската кухня, пръв приятел на картофите. Гъшата мас няма заместител – ако не можете да я намерите в магазина, тогава и замразено гъше месо ще свърши работа, просто изрежете мазнината от месото.
Втората тайна е пресният розмарин. Не, сушеният с нищо не замества пресния. Продават се връзки пресен розмарин в по-скъпите супермаркети в България и една връзка ще ви стигне за няколко готвения. Както с всяка прясна подправка, с малко розмарин се стига далеч.
Третият важен елемент са сладките картофи – без тях няма начин да се получат толкова разнообразни вкусове в тавата с картофите. Те задължително се готвят без да се белят, в противен случай се губят не само ценните витамини и фибри в обелката, но и голяма част от чара им.
IMG_6045
Приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. Започва се с измиване на картофите и тяхното нарязване. Картофите се белят, но сладките остават небелени (краищата им се отрязват). Картофите се режат, както казва една рецепта на български, по дължина като “лодчици” (уеджис/wedges), около 2.5 см в дебелия край. Всяка скилидка чесън (без да се бели) се натиска с широката част на ножа, докато се смачка и отвори леко.
В широка тава или правоъгълен съд за печене се слага гъшата мас – лъжица-две или около 15 грама. Съдът се слага във фурната, за се стопи маста, около 30 секунди или минута-две при замразената мазнина. След това се изважда и в него се нареждат картофите, в идеалния случай на един слой, и се поръсват щедро с морска сол, черен пипер и останалите сушени подправки, а накрая и със зехтина и чесъна. Всичко се омешва хубаво, най-добре това става с ръце.
Слага се във фурната и се пече 15-20 минути, след което се добавя розмаринът на иглички (без стъблото) и картофите се разбъркват и се оставят за още 20-25 минути или докато хванат лека коричка. Сладките картофи са много меки сготвени (в ярък контраст с твърдостта им сурови), така че те се бъркат много внимателно, за да не се раздробят. Както се вижда на снимката, аз ги пекох в по-тесен и дълбок съд, което изискваше повече бъркане и по-дълго печене, около 60 минути.
IMG_6046
След като разбъркате картофите, идва време за пилето. Аз лично не го измивам преди готвене, но ако вие предпочитате да го правите, то задължително го подсушете внимателно с домакинска хартия. Ако гърдите в дебелата си част са по-дебели от 2.5-3 см, то направете ги на две по-тънки като ги разрежете през средата. Пилето се поръсва щедро с морска сол и пипер, както и с любимите ви сушени подправки – риган, чесън, лук, мащерка, и/или червен пипер. Поръсват се леко със зехтин и върху всяка гърда се поставя 1/2 стръкче розмарин.
Гърдите, наредени една до друга, се покриват с хартия за печене или фолио и се начукват с подръчни материали – точилка, тиган или каквото подходящо имате под ръка. Колкото по-тънки са, толкова по-бързо ще се сготвят, но не прекалявайте, защото започват да се късат. Не се начукват без хартия отгоре, защото много лесно се къса пържолата.
След това се пържат с 1 с.л. зехтин в тиган на среден огън, около 3-4 минути на страна, като първо се пържат от страната с розмарина, който буквално се интегрира в пържолата от начукването.
В този момент в кухнята вече трябва да има страхотни аромати от розмарина в тигана и чесъна във фурната. Единствената по-добра комбинация от тази е бекон и чесън, но за тях друг път. Happy days, както би казал Джейми.
 
 

Най-добрите британски филми от 90-те

| от chronicle.bg |

Десет номинирани за Оскар за най-добър филм и два победителя, Златна палма, десетки класики в комедията и едно завръщане на Джеймс Бонд…деветдесетте бяха силни години за британското кино.

Поколението на милениалите отрасна с „Четири сватби и едно погребение“, стискаше палци (отново) на Хю Грант в „Нотинг хил“ и откри Ралф Файнс в „Английският пациент“.

Мдам, 90-те бяха силни години в много отношения и киното на Острова не прави изключение.

В галерията събрахме филма, които са ни любими от това време и признаваме, че сме гледали повечето от тях минимум по два пъти (ама минимум).

Кои са вашите любими?

 
 

Скандално! Думите „майка“, „бебе“ и „кафе“ изчезват от речника*

| от chronicle.bg |

Учените от БАН обявиха нова шокова новина: ако една дума от речника не се използва от никой повече от две години, щяла да отпадне и да се счита за несъщестуваща.

Въпреки обичайните бунтове на обичайните инфлуенсъри в социалните мрежи, феодалните старци са категорични: „Езикът е жив орган. Неслучайно думата „език“ е една и съща за това, с което се целуваме и това, с което говорим. Ако една дума не може да се запази на търговски принцип, просто ще отпада от речника“.

Първата изгонена българска дума е злополучната „майка“, която по естествен път девалвира в „мама“. Народът обвини майчинските групи във Фейсбук, че са подменили хубавата „майка“ с не толкова тежката „мама“ с множествено число „мами“.

В резултат, мамите организират протест пред парламента, без да знаят точно защо. Ще носят обаче слингове и бебешки колички със слогана „Оставете ни да кърмим нашите деца“.

Друга дума, която изчезва от речника, е „бебе“, подменено от по-модерните умилителни „бебка“, „бепка“ и „беба“.

Третата дума, по която ще се жалваме носталгично, е доброто старо „кафе“. Новото официално название на ободряващата напитка ще бъде съвременното „кафенце“. Според запознати същата съдба очаква „пари“, които ще станат „парички“, „бира“, която ще се превърне в „биричка“ и „салата“, която ще се трансформира в
„салатка“.

*Текстът е художественица измислица. Плод на въображението на автора. Умишлено невярна информация

 
 

Audi Q8: върховният SUV на марката

| от chronicle.bg |

Хайде честито – изцяло обновеният Audi Q8 вече е в България. Луксозният SUV заяви претенциите и способностите си на демонстрация в Интер Експо Център, от която стана ясно, че обновеният модел е амбициран да постави нов стандарт в сегмента на премиум класа.

Моделът има едно от най-големите купета в класа си, нова система за управление на функциите и технологии на ходовата част, както и интелигентните електронни системи за асистенция на водача.

Дизайнът: изчистени линии и силно изразени контури. Внушителна осмоъгълна версия на предната решетка Singleframe. Шест вертикални хромирани ламели, радиаторната решетка, правеща внушението за здравина и мощ. Благодарение на вратите без рамки на прозорците, типичната за спортните купета линия на покрива създава визуално впечатление за ниско преминаване по протежение на страничния силует на каросерията, завършвайки с дългия спойлер в края на автомобила. Задната част на каросерията е изпълнена в спортни компактни пропорции, с много нисък покрив и силно скосен прозорец.

Интересен елемент от колата е силовият тракт на новия Audi Q8 – той е базиран на новата mild хибридна технология (MHEV). В режим на намаляване на скоростта или пълно спиране, ремъчният стартер-алтернатор BAS преминава автоматично в режим на рекуперация, в който може да възстанови и съхрани в акумулаторната батерия до 12 кВт електроенергия. Работният режим на системата старт-стоп започва още при 22 км/ч, а в условия на реално пътно движение, технологията MHEV е в състояние да намали разхода на гориво с до 0,7 литра на 100 километра.

Audi_Q8_2018_1

Концепцията за управление на функциите в новия Audi Q8 не изисква почти никакви бутони, превключватели и регулатори на арматурното табло и е изцяло фокусирана върху двата сензорни екрана с висока разделителна способност.

Audi Q8 дебютира в Европа с двигател 3.0 TDI във версията Q8 50 TDI. Средният разход на гориво е между 6,8-6,6 литра на 100 км. Максималната му мощност е 210 кВт или 286 к.с, а максималният въртящ момент – 600 Нм.

Ускорението на големия SUV модел от 0 до 100 км/ч става за 6,3 секунди. Максималната скорост на Q8 e 245 км/ч. Предостатъчно за нашите пътища, а и не само. Нали знаете, повече от това – на писта.

Много е хубаво, че Q8 не е предвиден да се кара само по асфалт: благодарение на системата за постоянно двойно предаване quattro и клиренса от 254 милиметра, новото SUV Coupé може да продължи и в нивата.

Багажникът на новия SUV модел разполага серийно с минимален обем от 605 литра, което може да се увеличи с лекота до 1 755 литра със сгъване на задните облегалки. Това е предостатъчно, за да побере два напречно разположени сета за голф. В случай че не сте голф-хора, този багажник означава и че може да отидете на къмпинг с петчленно семейство, без жената да се отказва да си носи ютията и с опция всяко дете да си носи собствения надуваем басейн.

Audi_Q8_2018_3

В тези време на умни коли няма как да не обърнем внимание и на интелигентната съврзаност, когато говорим за нови коли. Q8 е оборудван серийно със системата MMI navigation plus, която използва новия стандарт LTE Advanced за мобилен трансфер на данни. Навигационната система дава интелигентни предложения за избор на дестинация въз основа на предишни пътувания и черпи от опита на системата за продължителността на шофиране и натоварването на трафика. Маршрутът се изчислява онлайн от сървърите на доставчика на картова информация и навигационни услуги HERE, използвайки данни в реално време за общата пътнотранспортна обстановка.

Audi_Q8_2018_2

Приятен гъдел е управлението на част от функциите с гласови команди с разговорни фрази. Системата обработва всички въпроси и команди от страна на водача и неговите спътници по два начина – на основата на съхраняваната на борда информация и с помощта на много по-подробните масиви от данни и изчислителни възможности в облака. Това значи, че можете да изкажете въпросите и командите си към колата съвсем свободно, а системата ще разбере изречение като „Гладен съм“ и съответно ще даде своите предложения за намиращи се наблизо ресторанти.

Моделът се предлага в 11 тоналности на външното лаково покритие, включително най-новите цветове „Dragon orange“ и „Galaxy Blue“.

Audi Q8 вече може да бъде поръчван в България, като в дилърската мрежа има осигурени и тестови автомобили. Цените на модела в България стартират от 152 461 лв. с ДДС.

 
 

Вече имаме премиерна дата за „Имението Даунтън“, филма

| от chronicle.bg |

Тазгодишният награден сезон дори не е започнал още (чакаме януари и февруари), а вече имаме причина да поглеждаме към следващия. Защото имаме първи проект за тогава, който да наблюдаваме. През юли най-накрая стана ясно, че ще има филм „Имението Даунтън“.

Днес вече е ясно и кога точно ще го видим за първи път. „Имението Даунтън“, филмът, ще излезе на 13 септември 2019 г., а дистрибутори са Focus Features.

Тази дата предполага премиера на някой от големите фестивали и потенциално кандидатиране за кинонаградите след тях.

Все още не разполагаме с никакви детайли около сюжета на бъдещия филм, но знаем, че отново ще видим на екран Хю Боневил (лорд Грантъм), Лора Крамайкъл (Лейди Грантъм), Джим Картър (Карсън), Брендан Койл (Том), Мишел Докъри (Лейди Мери Кроули), Джоан Фрогат (Изабел Кроули), Маги Смит (Вайълет Кроули) и повечето от участващите в сериала на PBS , който спечели множество награди „Еми“ и се превърна в един от най-успешните британски телевизионни продукции.

Носителят на „Оскар“ (най-добър сценарий за „Госфорд парк“) Джулиан Фелоус, който е създател на сериала, продуцира, режисира и пише сценария на новия филм. Режисьор е Майкъл Енглър.