shareit

Журналист от Ал Джазира арестуван в Берлин

| от chronicle.bg |

Базираната в Катар телевизионна мрежа Ал Джазира се обърна към германските власти с молба да освободят неин журналист, арестуван в Берлин и осъден в Египет. Ахмед Мансур, старши журналист в Ал Джазира, беше арестуван на летището в Берлин докато се е опитвал да се качи на полет за Катар.

Египетският съд е осъдил Мансур на 15 години затвор по обвинения за измъчване на други хора.

„Ал Джазира“ категорично отхвърля обвиненията, отправени към него, и настоява властите в Германия да го освободят максимално бързо. Мансур има египетско и британско гражданство и днес обяви на личния си профил в Twitter, че очаква да бъде задържан до понеделник, когато германският съд трябва да вземе решение за екстрадирането му.

Това е второ искане на Египет за задържане на Мансур. Първото е било отправено още миналата година, но е отхвърлено от Интерпол като неоснователно.

„Нелепо е,че страна като Германия ще наложи и поддържа искане, отправено към нея от диктаторски режим„, коментира журналистът.

Това не е първият път, когато Египетските власти тръгват след журналисти от Ал Джазира.

Трима журналисти – Питър Гресте, Мохамед Фахми и Бахер Мохамед, прекараха повече от година зад решетките.

Те бяха арестувани в Египет през декември 2013, обвинени в подкрепяне на забраненото там движение „Мюсюлманското братство“ и излъчване на компрометиращи режима журналистически материали, които целят свалянето му.

Впоследствие един от журналистите беше депортиран в родината си Австралия, след като бе държан в затвора над година. Другите двама – канадец и египтянин, са освободени под гаранция през февруари т.г. и очакват преразглеждане на процеса.

 
 
Коментарите са изключени