shareit

Женският мозък е по-активен от мъжкия

| от chronicle.bg, по БТА |

Резултатите от най-широкомащабното извършвано някога изследване върху функционирането на мозъка навеждат на мисълта, че женският мозък е по-активен от мъжкия, предаде ЮПИ.

Учени анализирали резултатите от 46 034 мозъчни изследвания с еднофотонна емисионна компютърна томография. Методът позволява да се изследва притокът на кръв в мозъка, като се идентифицират зоните, свързани с най-висока мозъчна активност. Събраното огромно количество данни дало възможност на учените да открият междуполови различия в мозъчните структури.

„Количествените разлики, които идентифицирахме между мъжете и жени, са важни за опознаване на базирания върху пола риск от мозъчни увреждания като онези, свързани с болестта на Алцхаймер – заяви експертът по психиатрия Дейниъл Еймън от клиниките Еймън в Калифорния. – Използването на еднофотонна емисионна компютърна томография е от съществено значение за разработване на мозъчни терапии в бъдеще.“

Резултатите показали, че женският мозък е по-активен в префронталния кортекс и лимбичната система. Префронталният кортекс е отговорен за вниманието и запаметяването, а лимбичната система – за мотивацията, поведението и емоциите.
Мозъчни зони, свързани със зрението и координацията, са по-активни у мъжете.

Учените увериха, че изследваните различия между мъжкия и женския мозък могат да разкрият как мъже и жени са засегнати от различни заболявания. Жените по-често са засегнати от болестта на Алцхаймер и от депресия, а за мъжете има по-голям риск да бъдат засегнати от свързани с поведението проблеми и да се окажат зад решетките.

„Точното определяне на физиологичната и структурна основа на междуполовите различия в мозъчните функции ще хвърли светлина върху болестта на Алцхаймер“, поясни д-р Джордж Пери от Тексаския университет в Сан Антонио.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Alzheimer’s Disease.

 
 
Коментарите са изключени