shareit

Жените настигат мъжете по пиене

| от chronicle.bg |

На борбата за равни права на мъжете и жените по света може и да й предстоят още хиляди битки за печелене, но има едно поле, на което жените и мъжете вече са равни. Алкохола. Това сочи световно изследване на навиците при употребата на алкохол.

Анализирана е информация за 4 милиона души, родени в периода 1891-2001 година. Тя показва, че преди мъжете са пиели много повече и това е водело до сериозни здравословни проблеми в миналото. Настоящото поколение обаче свива разликата между мъже и жени.

Според изследването при мъжете, родени в началото на XX в., било 2 пъти по-вероятно изобщо да пропият, три пъти по-вероятно да пият проблемно голямо количество и 3.6 пъти по-вероятно да развият здравословни проблеми от пиене като например цироза.

С годините обаче тези цифри се променят и днес е шансовете на жените да пият алкохол изобщо са изравнени с тези на мъжете. Почти еднакви са нивата на препиване и развиване на здравословни проблеми заради алкохола.

Променените роли на мъжете и жените в обществото отчасти обясняват склонността към употреба на алкохол, сочи изследването.

Изследването заключава, че ако преди алкохолната зависимост е виждана като явление, което засяга само мъжете, то днес това е подставено под въпрос. Младите жени също са силно застрашени.

 
 
Коментарите са изключени