shareit

Земетресение с десетки жертви разлюля Еквадор

| от chronicle.bg |

Най-малко 77 души загинаха при мощно земетресение с магнитуд 7,8, което разтърси вчера крайбрежието на Еквадор и вся паника на стотици километри навътре на сушата, съобщава БТА. Ранените са над 600.

Това е най-силното земетресение, регистрирано в Еквадор от 1979 г. Геофизичният институт на САЩ съобщи, че трусът е бил на 10 км дълбочина, а епицентърът му е на около 173 км северозападно от столицата Кито.

Най-близкото населено място до епицентъра на труса е намиращият се на 27 км град Муисне, който е в рядконаселена зона с риболовни пристанища, популярна сред туристите.
Вицепрезидентът на Еквадор Хорхе Глас заяви в телевизионно обръщение, че по първоначални данни са загинали 41 души в градовете Манта, Портовиехо и Гуаякил, намиращи се на няколкостотин километра от мястото, където трусът удари малко след падането на нощта. Той каза, че броят на загиналите вероятно ще се увеличи, тъй като тепърва идват нови информации от най-засегнатите места.

Хора споделиха в социалните мрежи снимки на срутени къщи, разцепен на две покрив на търговски център и срутен мост в крайбрежния град Гуаякил. В Кито трусът продължи около 40 секунди и много хора излязоха уплашени по улиците. Някои части от столицата останаха без ток и без покритие за мобилните телефони. Затова мнозина комуникират чрез мобилното приложение „УотсАп“.

Летището в Манта бе затворено, след като контролната кула се срути от земетресението. Водноелектрически централи и нефтопроводи бяха спрени като превантивна мярка. Преработващата по 110 000 барела на ден петролна рафинерия „Есмералдас“ също спря работа.

Президентът Рафаел Кореа, който е в Рим, след като вчера взе участие в конференция във Ватикана, написа в Twitter, че е подписал указ за въвеждане на извънредно положение и че може да се върне в Еквадор най-рано днес следобед.

Епицентърът на земетресението е на 27 км от северното крайбрежие на страната.

На базата на първоначалните параметри, опасни вълни цунами е възможно да ударят бреговете, които се намират на 300 километра от епицентъра, заявиха от Центъра за предупреждение при цунами в Тихия океан, цитирани от АФП.

 
 
Коментарите са изключени