shareit

Зеленината помага за психическото здраве на децата

| от chronicle.bg |

Децата, които растат заобиколени от зеленина, порастват с по-нисък риск от развиване на психични заболявания.

Броят на хората, които живеят в градовете, се покачва, а Световната здравна организация казва, че около 450 милиона страдат от някакъв психически проблем.

В периода от 1985 до 2913 с помощта на сателити изследователи следят процентa на зелени пространства около домовете на почти 1 милион датчани. Те сравняват информацията с риска от развиване на поне една от 16 различни заболявания на по-късен етап от живота. Децата с повече зелена околна среда порастват с по-малък риск, дори и като се вземат предвид други причинители на психични заболявания като социоикономически статус, генетична предразположеност и т.н.

Шумът, мръсният въздух, стресът и по-големият риск от заразяване допринасят и за душевните ни неудобства. Природата в градовете насърчава социалните контакти и увеличава физическата активност. Тези дейности подобрява когнитивното развитие на децата.

Д-р Кристин Енгеман от Департамента по бионауки в Университета Aarhus казва: „Изследването ни е уникално. Имахме възможността да съберем изключително много данни от държавните регистри – за заболявания по адреси – които сравнихме с данните от сателитите. Това сравнение ни показа, че рискът от психическо заболяване намалява обратнопропорционално с времето, прекарано сред зеленина от 0 до 10-годишна възраст.“ Съавторът, професор Ханс-Кристиан Свенинг, добавя: „Сега симбиозата между градската среда и природата трябва да се има предвид още повече, за да се подсигури по-доброто здраве на хората в бъдеще.“

 
 
Коментарите са изключени