Здравното министерство ще провери дейността на Кармен Лазарова

| от chronicle.bg |

Здравните власти започват проверка на дейността на определящата се като медиум Кармен Лазарова, която е организирала пътуването на онкоболната Теодора за лечение при бразилски маг. През последните дни името й нашумя заради случая на българката, чието здравословно състояние се влоши рязко след като замина за алтернативното лечение в Бразилия. Теодора Маджарова живее в София със съпруга си и двете им малки деца.

Преди две години тя чува за тежката диагноза: рак на гърдата. Впоследстие заболяването засяга и мозъка й. Лекарите не дават шансове за оздравяването й. Както и много хора в нейното положение, жената започва да разучава алтернативни методи за лечение. Търсейки надежда за изцеление, тя чува за бразилеца Жоао де Деус, сочен за трансмедиум, духовен лечител, помогнал на много хора от цял свят.

Оказва се, че групи за посещение при него се организират и от Лазарова. Така Теодора заминава за латиноамериканската държава. След сеансите при медиума състоянието на Теодора се влошава, а в бразилска клиника установяват, че българката е с хидроенцефалия в резултат на метастази в мозъка.

Не бих осъдил или упрекнал някой, който е минал през българската медицинска система и е решил да потърси чудото. Тук медиите също оказват влияние, защото няма телевизионен канал, който да пуснеш, и да не се появи някой астролог, шаман, шарлатанин, който да говори глупости.

Това се превърна в култура, при това една аморална култура. Това каза в сутрешния блок на БТВ социалният антрополог Харалан Александров. „Ако попаднеш в средата на шаманите, лесно може да се размие реалността. Копнежът по чудото и магията никога не е отминавал. За съжаление лекарите вече не са авторитет. Появяват се различни субекти, най-вече в социалните мрежи, които имат последователи и успяват да внушат, че вършат чудеса. Медицината се разви невероятно през последните 20-30 години. Това е парадоксът. Новите технологии се развиха адски бързо, а хората продължават да вярват в различни чудеса. Явно този напредък им е дошъл в повече“, каза още Александров.

„Отчаянието може да тласне пациентите към нетрадиционно лечение. Това не е единичен случай. Човек има нужда да вярва, като изпадне в толкова тежко състояние. Много често попадам на хора, които не вярват на традиционното лечение и лекари. За тях химиотерапията е много агресивна“, каза от своя страна психологът Маргарита Тарейн.

„Има регистър, който посочва лицата занимаващи се с нетрадиционна медицина“, допълни юристът Стоян Ставру. „Там не са допуснати всички методи на нетрадиционно методи на лечение. В регистъра са обяснени подробно и това дава гаранция на лекуващите се с нетрадиционна медицина.

Има и административно-наказателна отговорност за хората от този регистър. За мен нетрадиционната медицина не трябва да се забранява. Трябва да се даде шанс на хората, за които медицината е обявила, че няма шанс, да продължат да вярват“, добави той.

„Проверяваме жената, която е уредила заминаването на Теодора в Бразилия. Проверката е възложена на РЗИ-София и се надявам, че до края на днешния ден ще има резултати. Няма такова нещо като алтернативна или нетрадиционна медицина. Има алтернативни шарлатани“, добави от своя страна д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването – на снимката. „Надявам се да обновим автопарка на Спешната помощ с 400 нови линейки.

Работим активно и по Националната здравна карта. Изчислено е, че при пълна натовареност са необходими към 24 000 болнични легла. Ние предвиждаме те да бъдат 32 000, като по този начин ще имаме 8 000 легла в резерв. Няма да се стигне до недостиг на болнични легла за активно лечение. Много разчитаме и на електронното здравеопазване. Така ще можем да следим всеки един пациент.

Друг голям проблем е с липсата на лични лекари. Разработваме различни варианти, при които да се получават бонуси, да направим по атрактивна професията на общопрактикуващите лекари, да отпадне ненужната документация при тях. Според мен таксата за посещение при личните лекари не трябва да се увеличава“, коментира д-р Пенков.

 
 

Учтиво ви каним да гледате тийзър трейлъра на „Имението Даунтън“

| от chronicle.bg |

Не можеш да бъдеш поканен в „Имението Даунтън“ и да не отразиш поканата. Дори когато тя се случва под формата на тийзър трейлър, наподобяващ реклама на ултра луксозен и аристократичен спа център в сърцето на Англия.

Защото такъв е сегашният случай, след като беше пуснат първият тийзър трейлър на предстоящия пълнометражен филм „Имението Даунтън„, за който сме наострили всичките си сетива.

Приятно е да си припомним хубавите времена, когато всеки сезон получавахме порцията епизоди на сериала „Имението Даунтън“. Първият тийзър трейлър на филма не дава никаква информация за сюжета на предстоящия филм, нито показва част от актьорския състав.

Но успява да ни потопи в атмосферата, заради която милиони фенове обикнаха  сериала и го превърнаха в една от най-гледаните британски телевизионни продукции на нашето време.

Актьорският състав и екипът зад камера от последния, шести сезон на сериала ще се завърнат във филма. Джулиян Фелоус („Госфорд парк“), който създава „Имението Даунтън“, се завръща в ролята си на сценарист. Снимките би трябвало да започнат идното лято, а премиерата е насрочена за 20 септември 2019 г.

А ето и краткото видео, което учтиво ви каним да изгледате.

 
 

„Star Trek: Discovery“ сезон 2, трейлър: феновете да затегнат коланите

| от chronicle.bg |

Любителите на екранните пътешествия през далечни потенциално съществуващи галактики е добре да затегнат коланите  и да се приготвят за следващата година.

CBS All Access пусна нов трейлър на предстоящия втори сезон на „Star Trek: Discovery“, чието действие започва да се развива от момента, в който приключи първия сезон.

Екипът на кораба се събира за нова мисия, а Майкъл Бърнам и Филипа Георгиу посрещат новодошлите образи капитан Кристофър Пайк и Спок. Трейлърът предлага нещо специално и за феновете на Сару, когото също виждаме във видеото.

Премиерата на новия сезон ще бъде на 17 януари.

За тези, които не могат да чакат, CBS All Access ще пусне „Short Treks“ – кратки серии с истории от далечния край на веселената на сериала.

Вижте новия трейлър и приятно чакане.

 
 

В Германия вече има трети пол

| от chr.bg |

Германия официално легализира наличието на трета опция при пола в актовете за раждане. Така страната се превръща в пионер в Европа в признаването на интерсексуалните хора, съобщава АФП.

Така в документите, издавани при раждането на ново дете, освен опиите за мъжки и женски пол ще има и трети вариант, обозначен с „друг“. Това беше гласувано в четвъртък вечерта от Бундестага.

Законовите промени са в отговор на решение на Конституционния съд на Германия от 2017 г., което даде на парламента и на правителството да въведат приемането на т.нар. „трети пол“ до края на 2020 г.

От май 2013 г. досега в Германия беше възможно да не се дава сведение във връзка с пола, като полето за обозначаването му се остави празно. Така в течение на живота си човек можеше да избере мъжки или женски пол, или да не постави отметка.

И други европейски страни, като Холандия и Австрия, са на път да признаят съществуването на трети пол.

 
 

6 от най-добрите комедии на 2018 г.

| от chronicle.bg |

Отиващата си година определено беше достатъчно пъстра, поне що се отнася до жанровото и тематичното разнообразие в киното. Днес обръщаме внимание на един от най-гледаемите жанрове от създаването на киното, до днес. Комедиите.

Не смешните филми. Макар това да са две сходни за много зрители понятия, невинаги е така. Комедията понякога може да бъде смешен филм. Но за един филм не е достатъчно да бъде смешен, за да го бъде комедия. Освен разбира се, ако не искаме да го оценим по-високо, отколкото заслужава.

Добрата комедия може да предложи много повече от смях и за щастие през изминалите месеци видяхме нагледни примери за такива филми. Днес те вече доминират списъците с награди и оглавяват боксофис класациите.

И няма нищо по-добро от това да видиш голям режисьор като Йоргос Лантимос да се справя с проблемите на две объркани жени, които ще си оскубят косите (и душите, ако можеха) за своята любимка. Това е комедия, която заслужава да оглавява класациите, защото освен смях, донася и естетическа наслада на зрителя – на визуално, актьорско, режисьорско, драматургично ниво.

На базата на мненията на критици, медии и нашият скромен вкус, подбрахме 6 от най-добрите комедии на 2018 г. Можете да ги видите в галерията горе.