shareit

Здравното министерство ще провери дейността на Кармен Лазарова

| от chronicle.bg |

Здравните власти започват проверка на дейността на определящата се като медиум Кармен Лазарова, която е организирала пътуването на онкоболната Теодора за лечение при бразилски маг. През последните дни името й нашумя заради случая на българката, чието здравословно състояние се влоши рязко след като замина за алтернативното лечение в Бразилия. Теодора Маджарова живее в София със съпруга си и двете им малки деца.

Преди две години тя чува за тежката диагноза: рак на гърдата. Впоследстие заболяването засяга и мозъка й. Лекарите не дават шансове за оздравяването й. Както и много хора в нейното положение, жената започва да разучава алтернативни методи за лечение. Търсейки надежда за изцеление, тя чува за бразилеца Жоао де Деус, сочен за трансмедиум, духовен лечител, помогнал на много хора от цял свят.

Оказва се, че групи за посещение при него се организират и от Лазарова. Така Теодора заминава за латиноамериканската държава. След сеансите при медиума състоянието на Теодора се влошава, а в бразилска клиника установяват, че българката е с хидроенцефалия в резултат на метастази в мозъка.

Не бих осъдил или упрекнал някой, който е минал през българската медицинска система и е решил да потърси чудото. Тук медиите също оказват влияние, защото няма телевизионен канал, който да пуснеш, и да не се появи някой астролог, шаман, шарлатанин, който да говори глупости.

Това се превърна в култура, при това една аморална култура. Това каза в сутрешния блок на БТВ социалният антрополог Харалан Александров. „Ако попаднеш в средата на шаманите, лесно може да се размие реалността. Копнежът по чудото и магията никога не е отминавал. За съжаление лекарите вече не са авторитет. Появяват се различни субекти, най-вече в социалните мрежи, които имат последователи и успяват да внушат, че вършат чудеса. Медицината се разви невероятно през последните 20-30 години. Това е парадоксът. Новите технологии се развиха адски бързо, а хората продължават да вярват в различни чудеса. Явно този напредък им е дошъл в повече“, каза още Александров.

„Отчаянието може да тласне пациентите към нетрадиционно лечение. Това не е единичен случай. Човек има нужда да вярва, като изпадне в толкова тежко състояние. Много често попадам на хора, които не вярват на традиционното лечение и лекари. За тях химиотерапията е много агресивна“, каза от своя страна психологът Маргарита Тарейн.

„Има регистър, който посочва лицата занимаващи се с нетрадиционна медицина“, допълни юристът Стоян Ставру. „Там не са допуснати всички методи на нетрадиционно методи на лечение. В регистъра са обяснени подробно и това дава гаранция на лекуващите се с нетрадиционна медицина.

Има и административно-наказателна отговорност за хората от този регистър. За мен нетрадиционната медицина не трябва да се забранява. Трябва да се даде шанс на хората, за които медицината е обявила, че няма шанс, да продължат да вярват“, добави той.

„Проверяваме жената, която е уредила заминаването на Теодора в Бразилия. Проверката е възложена на РЗИ-София и се надявам, че до края на днешния ден ще има резултати. Няма такова нещо като алтернативна или нетрадиционна медицина. Има алтернативни шарлатани“, добави от своя страна д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването – на снимката. „Надявам се да обновим автопарка на Спешната помощ с 400 нови линейки.

Работим активно и по Националната здравна карта. Изчислено е, че при пълна натовареност са необходими към 24 000 болнични легла. Ние предвиждаме те да бъдат 32 000, като по този начин ще имаме 8 000 легла в резерв. Няма да се стигне до недостиг на болнични легла за активно лечение. Много разчитаме и на електронното здравеопазване. Така ще можем да следим всеки един пациент.

Друг голям проблем е с липсата на лични лекари. Разработваме различни варианти, при които да се получават бонуси, да направим по атрактивна професията на общопрактикуващите лекари, да отпадне ненужната документация при тях. Според мен таксата за посещение при личните лекари не трябва да се увеличава“, коментира д-р Пенков.

 
 
Коментарите са изключени