Здравното министерство ще провери дейността на Кармен Лазарова

| от chronicle.bg |

Здравните власти започват проверка на дейността на определящата се като медиум Кармен Лазарова, която е организирала пътуването на онкоболната Теодора за лечение при бразилски маг. През последните дни името й нашумя заради случая на българката, чието здравословно състояние се влоши рязко след като замина за алтернативното лечение в Бразилия. Теодора Маджарова живее в София със съпруга си и двете им малки деца.

Преди две години тя чува за тежката диагноза: рак на гърдата. Впоследстие заболяването засяга и мозъка й. Лекарите не дават шансове за оздравяването й. Както и много хора в нейното положение, жената започва да разучава алтернативни методи за лечение. Търсейки надежда за изцеление, тя чува за бразилеца Жоао де Деус, сочен за трансмедиум, духовен лечител, помогнал на много хора от цял свят.

Оказва се, че групи за посещение при него се организират и от Лазарова. Така Теодора заминава за латиноамериканската държава. След сеансите при медиума състоянието на Теодора се влошава, а в бразилска клиника установяват, че българката е с хидроенцефалия в резултат на метастази в мозъка.

Не бих осъдил или упрекнал някой, който е минал през българската медицинска система и е решил да потърси чудото. Тук медиите също оказват влияние, защото няма телевизионен канал, който да пуснеш, и да не се появи някой астролог, шаман, шарлатанин, който да говори глупости.

Това се превърна в култура, при това една аморална култура. Това каза в сутрешния блок на БТВ социалният антрополог Харалан Александров. „Ако попаднеш в средата на шаманите, лесно може да се размие реалността. Копнежът по чудото и магията никога не е отминавал. За съжаление лекарите вече не са авторитет. Появяват се различни субекти, най-вече в социалните мрежи, които имат последователи и успяват да внушат, че вършат чудеса. Медицината се разви невероятно през последните 20-30 години. Това е парадоксът. Новите технологии се развиха адски бързо, а хората продължават да вярват в различни чудеса. Явно този напредък им е дошъл в повече“, каза още Александров.

„Отчаянието може да тласне пациентите към нетрадиционно лечение. Това не е единичен случай. Човек има нужда да вярва, като изпадне в толкова тежко състояние. Много често попадам на хора, които не вярват на традиционното лечение и лекари. За тях химиотерапията е много агресивна“, каза от своя страна психологът Маргарита Тарейн.

„Има регистър, който посочва лицата занимаващи се с нетрадиционна медицина“, допълни юристът Стоян Ставру. „Там не са допуснати всички методи на нетрадиционно методи на лечение. В регистъра са обяснени подробно и това дава гаранция на лекуващите се с нетрадиционна медицина.

Има и административно-наказателна отговорност за хората от този регистър. За мен нетрадиционната медицина не трябва да се забранява. Трябва да се даде шанс на хората, за които медицината е обявила, че няма шанс, да продължат да вярват“, добави той.

„Проверяваме жената, която е уредила заминаването на Теодора в Бразилия. Проверката е възложена на РЗИ-София и се надявам, че до края на днешния ден ще има резултати. Няма такова нещо като алтернативна или нетрадиционна медицина. Има алтернативни шарлатани“, добави от своя страна д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването – на снимката. „Надявам се да обновим автопарка на Спешната помощ с 400 нови линейки.

Работим активно и по Националната здравна карта. Изчислено е, че при пълна натовареност са необходими към 24 000 болнични легла. Ние предвиждаме те да бъдат 32 000, като по този начин ще имаме 8 000 легла в резерв. Няма да се стигне до недостиг на болнични легла за активно лечение. Много разчитаме и на електронното здравеопазване. Така ще можем да следим всеки един пациент.

Друг голям проблем е с липсата на лични лекари. Разработваме различни варианти, при които да се получават бонуси, да направим по атрактивна професията на общопрактикуващите лекари, да отпадне ненужната документация при тях. Според мен таксата за посещение при личните лекари не трябва да се увеличава“, коментира д-р Пенков.

 
 

Коктейл а’ла Жан-Клод Юнкер

| от chr.bg |

Веднага искаме да отбележим, че Жан-Клод Юнкер спокойно може да има ишиас и затова да се клатушка така. Не казваме, че беше пиян, не казваме и, че е пияница по принцип в живота. Той е човек на много висока длъжност, който носи огромна отговорност. Като Уинстън Чърчил, за който се твърди пиел най-различни количества.

Казваме единствено, че ако пиеше, щеше да пие нещо такова.

Продукти:

2 бутилки френско вино, едната внос от Италия

4 немски бири

1 литър сангрия

100 гр. узо

1 уиски

17 410 742 човека

ракия

Начин на приготвяне:

Взимате ракия и изсипвате всички съставки: виното, бирите, сангрията, узото и уискито, без хората, в нея. Оставяте да престои 6 месеца – от 1 януари до 1 юли.

От години се знае, че сангрията напрактика е само плодове, при това брани от балкански гурбетчии.

Малко покъсно се оказва, че узото само мирише на анасон, но всъщност е разтворено във вода хапче против болки в гърлото.

Вината от Франция и Италия изветряват малко по малко и те.

На финала слагате капак на всичко това. Този капак е 17 410 742 човека, които решават да извадят уискито от сместа. Никой не им вярва, че ще успеят, но те чудодейно успяват.

В крайна сметка оставаме с бира и ракия. Коктейл Боздуган, както го наричат запознатите с бархимията. Това се налага да пие Жан-Клод Юнкер. И ако шопската салата се правеше с брюкселско зеле, президентът на Европейската комисия нямаше да иска да си тръгне. Нямаше и да може.

 
 

60 години по-късно: сценарии на Стенли Кубрик беше намерен в Уелс

| от chronicle.bg |

Почти 20 години след смъртта си, Стенли Кубрик продължава не само да впечатлява, но и по своя собствен начин да е сред нас и да „твори“. Последното доказателство за това е намерен негов сценарий, писан през 1956 г., по книгата „Огнена тайна“ от Стефан Цвайг.

Дългият 100 страници сценарии бе намерен повече от 60 години след написването си в университета в Бангор, Уелс.  Сценарият е готов и по него може да бъде заснет филм, предава IndieWire.

„Това е невероятно – всички мислеха, че този сценарий е изгубен завинаги“, заяви експертът Нейтън Ейбрамс от университета.

Кубрик работил над адаптирания по „Огнена тайна“ сценарий заедно с американския писател Колдър Уилингам, с когото продължил сътрудничеството си над излезлия през 1957 г. по екраните филм „Пътища на славата“.

Стенли Кубрик е сред най-известните режисьори от втората половина на 20-и век. Заснел е филми в различни жанрове, като „2001: Космическа одисея“, „Лолита“, „Д-р Стрейнджлав или как престанах да се страхувам и обикнах атомната бомба“, „Портокал с часовников механизъм“, „Широко затворени очи“.

 
 

Таркан стана баща на дъщеричка

| от chr.bg |

Турската поп звезда Таркан обяви на профила си в Инстаграм днес, че му се е родило бебе, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Изпълнителят се ожени през 2016 г. за своя фенка – Пънар Дилек.

Дъщеричката на Таркан, която е била наречена Лия, се е родила в Германия.

„Тооооолкова сме щастливи, че не можем да го опишем с думи“, споделя Таркан в поста си в Инстаграм.

Лия е име от арабски произход, което означава „най-търпелив“.

Някои семейства в Турция традиционно подбират имена, които носят ислямско значение. Макар името Лия да не се споменава в Корана, ислямската традиция го признава като името на жената на Яков.

Както Таркан, така и съпругата му Пънар Дилек са родени в Германия.

Таркан, познат като „Принца на попа“, издава през 1992 г. дебютния си албум „Отново без теб“, от който са продадени над 700 000 копия в Турция.

 

 
 

Ема Стоун и Уди Харелсън се събират за „Земята на зомбитата“ 2

| от chronicle.bg |

Актьорите Ема Стоун, Уди Харелсън, Джеси Айзенбърг и Абигейл Бреслин се събраха с режисьора Рубен Флайшър, за да бъде заснето продължение на излязлата през 2009 г. по екраните хорър комедия „Земята на зомбитата“.

„Това е един от онези проекти, които феновете отдавна искат да бъдат осъществени – заяви президентът на „Колумбия пикчърс“ Санфорд Панич. – Никой не иска повече от Ема, Уди, Джеси и Абигейл това да бъде направено. Те са сред най-търсените актьори. Смятам, че се снимаха във филма, защото харесват тези персонажи. Развълнувани сме, че Рубен иска отново да застане зад камерата, за да заснеме продължението му. Флайшър е режисьор и на филма „Венъм“, който скоро ще се появи по екраните.“

The Hollywood Reporter отбеляза, че е планирано снимките на „Земята на зомбитата 2″ да започнат през януари следващата година. Новият филм трябва да излезе по екраните през октомври 2019 г.