shareit

Засилени проверки при пътуване с влак иска Белгия

| от Виктор Дремсизов |

Белгийският премиер Шарл Мишел, поиска спешно да разговаря с другите европейски правителства. Причината за свикването на срещата е свързана с възможността да се потърси начин за повишаване на сигурността при пътуването на международните влакове.

Мишел нарече „терористична атака“, това което се случи в петък на високоскоростния влак от Амстердам до Париж. На 21 август въоръжен пътник рани трима души преди да бъде неутрализиран.

„Премиерът предлага да се свика спешна среща на транспорта и вътрешните министри от Белгия, Франция, Германия и Холандия. Идеята е да се въведат нови по-засилени антитерористични мерки. По-специално стриктна проверка на самоличността на пътниците и техния личен багаж.“, заявява Мишел.

Мерките за сигурност ще бъдат засилени в Белгия, но трябва да започнат пълни проверки подобно на тези на летищата и в останалите европейски държави.

Мъж, пътуващ от Брюксел за Париж, каза за euronews:

„Ще започнат ли международните влакове, да проверяват със система откриваща метал, както е при самолетите? Не знам, но се надявам, че всичко ще е наред за мен и останалите пътници. Но какво можем да направим ние? Това не е в нашите правомощия, но със сигурност има неща, които трябва да се направят“

Жена пътуваща от Брюксел в събота също разказа как се е почувствала:

„Когато, за първи път чух новината, моято първа реакция беше:“ О, толкова съм щастлива, че не съм на този влак “ След това се притесних, защото, ние пътувахме по същия път към Обединеното Кралство. Когато се замислих, видях в охраната сигурност, така че ние можем да продължим да пътуваме.“

На Eurostar влаковете между Париж, Лондон и Брюксел, проверка на самоличността на пътниците вече се прави. Техният багаж също се проверява.

Реагирайки на петъчния инцидент, Европейски комисар на транспорта Виолета Булц заяви, че безопасността на пътниците е нейният първи приоритет и процедурите за сигурност при пътуване с влак ще бъдат подобрени.

 
 
Коментарите са изключени