shareit

Защо точно 7 е късметлийското число?

| от chronicle.bg |

Статистиката отчита, че едно от най-харесваните числа е 7. Използваме това число масово в нашето ежедневие. 7 са дните от седмицата, 7 са нотите, 7 са цветовете на дъгата, 7 са смъртните грехове, 7 са чудесата на света, 7 са континентите на Земята, 7 са моретата и 7 денонощия продължава лунната фаза…

7 е късметлийско число и в спорта. Преди да получи от треньора си фланелката с този номер, Дейвид Бекъм винаги е искал да носи точно тази фланелка, защото е била като марка за любимите му играчи. За него 7 носи не само късмет, но и чест.

Когато сме щастливи казваме, че се намираме на седмото небе. Това се е превърнало в символ на късмета и щастието. В религиите числото 7 също е основен елемент.

В християнството Бог е представян като седмия от шестте лъча на Сътворението. В книгата „Откровение“ в Новия завет числото 7 се появява често: 7 църкви, 7 златни свещника, 7 звезди, 7 лампи, 7 печата, 7 царе. Според Светото писание седем е съвършеното число. То управлява времето и пространството и е добър знак в отношенията в семейството. В Библията – Стария и Новия завет числото седем се споменава 770 пъти.

В будизма седем е числото на възход, смята се, че Буда е изкачил този брой стълби при раждането си. В Египет седем е символ на вечния живот, числото на бог Озирис. В древна Гърция седмицата е символът на Аполон. Красивият бог се родил в седмия ден на месеца, а неговата лира имала седем струни. В ислямската традиция съществуват седем невести и седем земи, седем врати на рая и седем стъпала на ада, седем пророци. В Китай числото 7 е смятано за късметлийско, защото звучи подобно на китайските думи за „зараждане“ и „живот“. 7 също така е числото на Вселената и обхваща всичките небеса.

Друг аргумент за връзката ни с числото 7 е нашата непосредствена памет. На веднъж можем да запомним не повече от 7 неща и забелязваме около 7 обекта с един поглед.

Ако разгледаме само номерата между 1 и 10, 7 е единственият номер, който не може да се умножава или дели в рамките на групата.
1, 2, 3, 4 и 5, може да се удвои.
6, 8 и 10, може да бъде намалена наполовина.
9 разделя на три.
7 е оставено сам по себе си.

В хазарта числото седем носи големи печалби. Всеизвестната седмица спатия и трите седмици на ротативката са носители на големи суми пари.

В автомобилостроенето числото също има особена стойност. Компанията Aston Martin създава един уникален спортен автомобил с името Оne-77. Този проект създава само 77 коли от тази серия, като всяка е единствена по рода си. Тук в България, номерата на скъпите коли обикновено са с четири еднакви числа. Познайте кои са най-желани.

Но защо в крайна сметка винаги избираме седем? Може би причината е в постоянното, ненатрапчиво показване и дискутиране на това число, заради което хората започват да избират именно него. Е, ето че и ние допринесохме малко за световната седем-манипулация. А сега, отделете си седем минути, в които да помислите дали светът би бил друг ако най-предпочитаното число беше 4.

 
 
Коментарите са изключени