shareit

Защо шоколадът е вреден за кучетата?

| от |

Шоколадът съдържа алкалоида теобромин. Той е от същото семейство като кофеина и е вид стимулант на централната нервна и сърдечно-съдовата система като увеличава леко кръвното налягане.

Кучетата, както и други животни като конете и котките, не могат да храносмелят теобромина толкова бързо, колкото ние, хората, а това причинява интоксикация, чиито симптоми са диария, повръщане, често уриниране, мускулни спазми, задъхване, хиперактивност, скимтене, дехидратация, стомашни проблеми, пристъпи и ускорен сърдечен ритъм като именно ускореният ритъм може да е фатален за животинчето.

Но колко шоколад е нужен за отравяне? Разбира се, зависи от размера на кучето, както и от вида на шоколада. Колкото по-голямо е, толкова повече теобромин може да поеме. А вида на шоколада – какаото съдържа 16 пъти повече от алкалоида, отколкото млечния шоколад. Млечният съдържа прекалено малко и кучето ви трябва да изяде доста, за да успее да се отрови.

Основните правила колко шоколад може да понесе едно домашният ви любимец:

 • Млечен шоколад – около 50 грама на килограм куче. Тоест, ако кучето тежи, например, 7 килограма, може да умре, ако изяде 350 грама млечен шоколад.
 • Черен шоколад – около 15 грама на килограм куче. Същото куче ще се отрови от 105 грама черен шоколад.
 • Какао – около 3 грама, което прави токсични 20-25 грама за нашето кученце.
 • Бял шоколад – 90 килограма, изядени в рамките на 17 часа, ще бъдат летални. Количеството е такова, защото белият шоколад се прави от какаово масло, захар и мляко, но не и от самото какао.

 

20430026_10155654347244382_4228356975490611071_n

 

Какво да правим, ако дребосъкът ни се отрови с шоколад?

За съжаление не можем да направим много, особено вкъщи, ако теоброминът е вече в кръвоносната му система. Затова е най-добре да спрем веществото преди да се усвои.

 1. Предизвикайте повръщане.
 2. След това дайте на животинката активен въглен, който се съединява с теобромина и така му пречи да навлезе в кръвоносната система.
 3. Накрайте кучето да пие колкото се може повече вода, за да бъде максимално хидратирано
 4. Бързо на ветеринар, където могат да му помогнат с анти конвулсанти, за да се избегнат евентуални припадъци.

Най-лесният начин да предизвикате повръщане, овен да бръкнете в устата на кучето с пръст (който никак не се препоръчва), е да му дадете 1-2 супени лъжици водороден пероксид по-известен като перхидрол. Може да повторите това няколко пъти през 15 минути.

Активният въглен – около 1-2 супетни лъжици, разбъркани във вода. Въгленът, както може би предполагате, е добър и за друг вид натравяния.

 

И още няколко полезни факта:

 • Животът на теобромина в кръвта на кучето е около 17 часа и половина. Това значи, че ако след 24 часа на кучето му няма нищо, можете вече да забравите – най-вероятно ще живее.
 • Котките, както казахме, също могат да се отровят с теобромин. Те обаче нямат рецептори за сладко и затова не са особено привлечени към шоколада.
 • Въпреки, че е токсичен и за конете, те могат да изядат много повече от кучетата, заради теглото си. В миналото теоброминът се е използвал за стимулант и затова сега е забранен в професионалния конен спорт.
 • Теобромин има и в чаените листа.
 
 
Коментарите са изключени