Защо обичам Мила, която обича Адам

| от |

Запознайте се с Мила. Тя е на 3 години и не е обикновено дете. Първо, защото е момиче и второ, защото е най-искреното влюбено момиче на света.

Само преди няколко седмици в интернет започна да се появява видео на малката симпатична Мила, която разбира, че любимият й Адам Лавин – вокалистът на Maroon 5 и треньор в девети сезон на The Voice Америка, е женен. При това не отскоро. Реакцията на Мила е толкова искрена към този болезнен факт, колкото може да бъде реакцията на всяка жена, когато разбере, че любимият й се е събрал с друга. Мила плаче и обяснява как това не е истина. Нейното сърце е разбито. Истински разбито. Но модерните момичета са феминистки, те не си позволяват да плачат за мъже. Не, те се затварят вкъщи, пускат си музика и вадят шоколада. Тайно от всички. Но Мила няма този проблем. Може би защото е на три или може би е защото не й пука.

Реакцията на Мила е толкова неподправена, че и твоето сърце се къса заедно с нейното. Аз лично си спомних за всички онези унищожителни моменти, когато лошата вест е стигнала до ушите ми и единственото, което ми се е искало е било да заплача. Ама истински – с глас, сълзи и сополи. Дори като малка ме беше срам да си призная, че съм тайно влюбена в някой от страх да не ми се подиграват. Забелязала съм, че тези неща не се променят с годините. Реакцията на един човек към любовта остава такава, каквато е била и когато е бил малък. Мила обаче не се притеснява да се разплаче пред майка си, защото е съкрушена, че Адам е женен, а майка й я записва и пуска видеото в блога си.

Видеото с плачещата Мила е толкова забавно за хората, че някак е неизбежно то да достигне до Адам Лавин и съответно срещата им е тайно уредена от Елън Дедженерис.

Елън кани Мила в своето шоу и когато я видиш там разбираш, че тя е едно будно, смело, симпатично, умно и готино дете. Тя отговаря на всички въпроси и не разбира защо хората са толкова заинтригувани от нейното разбито сърце. Но хората знаят – първият път, в който ти разбиват сърцето е важен за всеки човек. Всеки следващ никога не е толкова силен, а първият определя отношението ти към любовта трайно. То е като първия ти сблъсък със смъртта, първия път, в който кучето ти открадва сладоледа, докато си се разсеял с нещо и баща ти ти казва, че няма да ти купи друг, като първия път, когато групичката с „по-готините деца“ ти казват, че няма да си играят с теб. Той е съкрушителен и ти показва, че светът не да се съобразява с никой. Независимо от всичко.

Мила и Адам се срещат в студиото на Елън, което е изненада за самата Мила и за майка й. Медиите в Америка гръмнаха, че реакцията на момиченцето не е това, което са очаквали. Мила се засрамва жестоко и в очите й се чете лек страх от случващото се, и съответно тя се скрива при единствения сигурен човек, който познава – майка си.

За мен обаче, реакцията на Мила е точно това, което очаквам. Защото и аз съм момиче и някак ги разбирам тези неща. Срамът от любимия човек, преди той да стане истински твой или когато се виждате за първи път, е най-силният парализатор на света. Срамът е виновникът хиляди любовни истории така и да не се случат. Той е виновникът жените да нищят любовните си проблеми и реакциите на мъжете в късните вечери, и той е виновникът взаимоотношенията между половете да са такава интересна тема за всички години наред.

Мила има силно чувство за срам, стане ли дума за мъжа, когото харесва. Тя няма проблем да признае, че го харесва, но срещата с него, при това изненадваща, я кара да се притеснява много. По момичешки.

Може би затова Мила е новият ми любим супергерой. Тя обича искрено, като три годишна и се притеснява искрено, когато трябва. Наляга я истински спек, когато се вижда очи в очи с любимия си мъж и знам, че хиляди момичета по света ще я разберат. Мила е царицата на първата любов, на тайното харесване, на погледите, когато си мислиш, че никой не те гледа, на мига, в който осъзнаваш, че някой е по-специален за теб от друг. Нейната кратка история беше толкова впечатляваща за мен, защото ми се иска и аз да бях толкова емоционално искрена в реакциите си към мъжете. Но не съм. Тези неща изчезват с годините. Затъпяват като ъглите на маса и ударите в тях не болят като едно време.

Но както казах – реакцията към първата любов е наистина важна и определяща за пътя ти във влюбването занапред. Искрено се надявам Мила да запази нейната.   

Видеата с Мила и Адам може да гледате тук:

 
 

Верни ли са вицовете за чукчите?

| от Радослав Тодоров |

Чукчите са ни известни най-вече от вицовете, където винаги са представяни като недодялани, прости или в най-добрия случай крайно наивни персонажи. Поредицата от анекдоти за тях с времето се е превърнала едва ли не в жанр. Трябва ли обаче непременно да й се доверяваме?

Тяхната изключително сурова родина, Чукотка, определено не е място, където един глупав и нескопосан човек би оцелял.

„Чукча” всъщност е прозвище, с което местното население е станало известно на запад. То идва от туземното „чаучу”, означаващо „собственик на огромни еленови стада”. Така са се представили вождовете на номадските племена от вътрешността на Чукотка пред първите руски пътешественици, стигнали дотам.

В същото време обитателите на крайбрежните райони занимаващи се предимно с лов на морски животни са носели названието „анкалу”. Така се получило, че и двете групи били обединени под общото наименование „чукчи”, както по подобен начин и племената от групата на евенките били кръстени „тунгуси”. Самите чукчи се самоназовават „ораветлат”, означаващо „хора”, като в миналото са предпочитали да се именуват с по-горделивото „луораветлат” – „истинските хора”. А всички останали племена, те едва ли не считали за хора едва и ги търпели единствено в ролята на взети във война пленници. Затова техните съседи не знаели покой, освен в редките години, когато чукчите пропускали да се отправят на военен поход поради някакви причини. По отношение на появилите се там през 17 век руснаци, чукчите в крайна сметка се съгласили, че и те са „истински хора”, които може да бъдат уважавани, но докато се стигне до това били необходими 150 години непрестанни руско-чукотски войни.

Като цяло колонизацията на Сибир от руснаците протекла сравнително гладко и с доста по-малко битки и оказана съпротива отколкото колонизацията на Америките от европейците.

чукчи

Казаците – паравоенно формирование служещо на руския цар, се били като сибирския еквивалент на американските конкистадори и трапери. Те се придвижвали из тайгата предимно с лодки по реките и пристигайки на територията на някое ново племе тържествено му предлагали да „паднат под ръката на великия бял цар”. След което от туземците се изисквало единствено да произнесат някаква клетва на развален руски и да се съгласят да плащат налог за да станат руски поданици. Руснаците искали от тях да плащат налога в животински кожи. Именно това изискване станало и една от основните причини за толкова лесното и бързо завземане на Сибир. Ценните кожи от белки, самури, видри, мечки и друг дивеч, били конвертируема валута за руснаците още от княжеските времена. Но докато в европейската част дивите животни вече били доста изтребени, то в Сибир и най-бедните туземци се разхождали целите в кожи, поради което плащането на въпросния данък не представлявало никакъв проблем за тях.

Така за близо половин век казашките отряди преминали почти целия Сибир, в повечето случаи туземците веднага склонявали на условията им, ако някъде се случело някое войнствено племе да откаже и да ги нападне, бързо го склонявали само с няколко пушечни изстрела да се разбяга. В този дух протичала колонизацията докато казаците не достигнали до Чукотка. Чукчите се оказали изключително корави воини, дори и на фона на това, че били на съвсем примитивно материално и технологическо ниво спрямо новопоявилите се европейски врагове. Техните щитове и доспехи били единствено от кост и дърво, а в бой те влизали под звуците на тъпани направени от изпъната човешка кожа. Всеки мъж чукча от малък преминавал през невъобразимо тежки тренировки, като например трябвало да свиква да отбягва редовно внезапен замах към главата му с горяща цепеница и въобще да изгради светкавични рефлекси против всякакви опасности.

Подрастващият чукча вече трябвало да може да дочува полета на пусната в гръб по него стрела и да отскача от пътя й. Ако издържел всички тези опасни изпитания той ставал воин, ако загинел при някое от тях, то баща му дори не си спомнял повече, че е имал някога такъв недостоен син. Въпреки че чукчите били сравнително малък народ, едва около 10 000 души, те успявали да всеят голям смут и страх на доста обширна територия. Освен страх, те предизвиквали и огромна ненавист у съседните им племена, поради което и не било трудно за руснаците да ги склонят да се бият на тяхна страна против омразните си врагове. В средата на XVII век дотам за първи път достигнали казашки военни подразделения със задачата да покорят чукчите под скиптъра на руския цар.

чукчи

Нищо обаче не се получило.

Още при първия сблъсък, чукчите обсипали казаците с дъжд от стрели, след което се пръснали из тундрата, откъдето периодично се появявали само за да им нанасят изтощаващи удари и да ограбват обоза им, след което отново изчезвали. Новината за крахът на тази операция не се харесала в Кремъл и през 1727 г. оттам решили да изпратят нова експедиция от 400 души редовна войска и казаци, която окончателно да покори този войнствен народ. Отрядът пътувал цели две години през дивия Сибир докато успее да се добере до Анадирски Острог, където да попълни редиците си със съюзници от жадните за мъст към чукчите племена на якутите и коряките.

Започнала Голямата Руско-чукотска война продължила близо 30 години, през която из пустошта на Крайния Север се водели битки от по няколко хиляди души и от двете страни. Руснаците се оказали в невъзможност да противодействат на партизанската война, която чукчите предприемат против тях с внезапни набези, ограбвания на обозите им и разрушаване на фортовете им. Тази война била не по-малко мащабна и ожесточена от знаменитите „индиански войни” в Дивия Запад, но за разлика от своите американски събратя, чукчите я спечелили.

През 1763 г. руснаците окончателно свили знамената, изоставяйки фортовете си в този район, и напуснали Чукотка. Веднага след това победоносните чукчи се нахвърлили на поселенията на руските съюзници – коряките, и нанесли страшни опустошения на селищата им. Те заграбили всичките им еленови стада, което принудило коряките занапред да се препитават от лов на морски зверове.

Чукчите не били глупави и с времето започнали да оценяват предимството на стоките, пристигащи покрай руснаците, като железни сечива, пушки, кибрит, водка и накрая сами преценили, че присъединяването им към Русия не е чак толкова лоша идея. Така през 1778 година решили да приемат предложението за поданичество, но при условие че и занапред разполагат с пълно самоуправление и не плащат никакви данъци и налози. Подобни условия никое друго племе не е успявало да договори. С това проточилият се близо век и половина конфликт приключил.

Чукчите формално станали поданици на империята, но реално не признавали никаква власт чак до ХХ век и се срещали с руснаците само за да търгуват. Дори и по времето на Сталин, когато цели класи и народи били жестоко репресирани от властта, чукчите останали напълно незасегнати и от колхозите и от лагерите. Нещо повече, руснаците даже им плащали да отстрелват избягали от ГУЛАГ затворници из тайгата. Интересен факт е, че през 1947 г. те едва не забъркали международен скандал между СССР и САЩ, когато нападнали ескимосите от съседните Алеутски острови, които са част от щата Аляска. На практика тогава въоръжени съветски граждани нахлуват на територията на САЩ, в момент в който вече е започнала Студената война и при огромно напрежение покрай течащото ядрено превъоръжаване. Цяло чудо е, че и тази тяхна лудория остава безнаказана и за щастие на всички нас, не води до фатални последствия.

Та с няколко думи, за да отговорим на въпроса от заглавието, най-добре е да го направим с въпрос… Дали са верни вицовете за чукчи? 

 
 

Трейлър на „Documentary Now!“: Това не е Марина Абрамович

| от chronicle.bg |

В новия сезон на „Documentary Now!“ в ролята на Марина Абрамович се появява… Кейт Бланшет. Участват още Таран Килам, Джон Мулани и Оуен Уилсън. Пародията наистина си заслужава поглед.

За тези, които имат нужда от още малко убеждаване – IFC пусна трейлър на шестте епизода. 

Сериалът се присмива на манията по документални филми. Първият сезон има 6 серии, които правят трибют на документалния формат по забавен начин. Поръчват се втори и трети сезон още преди да е излъчен първият епизод на първия сезон.

Режисьор отново е Алекс Буоно, а сценарист – косъздателят на сериала Сет Майерс. Майкъл Кийтън също се в епизода „Batsh*t Valley“.

 
 

11 нови трейлъра, които трябва да видите

| от chronicle.bg |

Ентъртейнмънтът е в пика си! 2019 обещава да е прекалено успешна на филми и сериали – и говорим за всички носители: интернет, телевизия, кино.

През тази седмица излязоха трейлърите на някои много интригуващи неща – някои популярни, други не чак толкова.

Може би най-очакваният филм от списъка ни е „Spider-Man: Far From Home“, който изпраща Питър на своеобразно турне. Заедно с съученици той посещава Лондон, където никак няма да им е лежерно. Премиерата е на 5 юли.

Последният сезон на „Game Of Thrones“ със сигурност е най-очакваната продукция от целия списък. С него цяла една епоха в света на сериалите ще приключи. Излиза на 14 април.

Ето всичите 11 трейлъра от изминалата седмица, които трябва да гледате!

„SPIDER-MAN: FAR FROM HOME“

 

„JOHN WICK: CHAPTER 3 — PARABELLUM“

„GAME OF THRONES“

„HIGH LIFE“

„NANCY DREW AND THE HIDDEN STAIRCASE“

„FAST COLOR“

„LITTLE WOODS“

„THE HOLE IN THE GROUND“

„HIGH FLYING BIRD“

„WOMAN AT WAR“

„RED JOAN“

 
 

Как се украсяват курабийки

| от chronicle.bg |

Обичате ли курабийки? Разбира се, че обичате! Сега както всичко обичано, така и те се развиват и то по много креативен начин.

В интернет през последните няколко години се появиха редица YouTube канали, които обръщат внимание специално на декорирането на курабийки за удоволствие на публиката. На тази тенденция не се обръща достатъчно внимание, а тя силно го заслужава.

Видеата с храна не са нещо ново. Има цели телевизионни канали, посветени на готвенето и гастрономията. Заради това, в момента като че ли наблюдаваме израстването на едно „ново“ изкуство до висотите на киното и музиката.

В момента могат да се намерят подобни компилации, които са дълги дори по 1 час, а акаунти, които предлагат такова забавление и в снимки освен видео, могат да бъдат намерени във всички социални мрежи. В Instagram има страници със стотици хиляди последователи, а видета в YouTube често имат милиони гледания.