shareit

Защо местим часовниците?

| от chronicle.bg |

Идеята за първи път е описана в есе на Бенджамин Франклин през 1784 година, а след това през 1907 е представена в Британския парламент от англичанина Уилиям Уилет.

Да местим часовниците с един час става официална практика в САЩ по време на двете световни войни, за да се възползва производтсвото от по-дългите летни дни. След войните всеки град в Щатите имал право сам да реши за себе си дали да запази тази практика. Това довело два съседни града да имат различно часово време и за да минимализира хаоса и объркването през 1966 година Конгресът решава прамяната на часа да се запази в цялата страна.

 

Лятното часово време е най-полезно за държавите по-далече от Екватора, защото те усещат най-ясно разликата в продължителността на дните. Затова и много екваториални държави не местят часовниците си.

Страните, които променят часа, към момента са около 70. В Европа лятното часово време продължава от последната неделя на март до последната неделя на октомври, което е утре – 29. 

В Южното полукълбо, където сезоните са наобратно и лятото започва през декември, хората завъртат часовниците си също наобратно – от декември до март.

 

Лятното часово време също така помага за пестене на енергия и намалява престъпленията. Противниците му баче твърдят, че през есенните и зимни месеци спестената енергия се компенсира.

 

 
 
Коментарите са изключени