shareit

Защо Индия трябва да се справи бързо с коронавируса – вторият Китай е на хоризонта

| от | |

Индия продължава да стои в студената прегръдка на коронавируса и след като беше застигната от втората страховита вълна, лекарите отчетоха нов скок и сериозно повишаване, което води до 300 000 заразени и около 3000 мъртви, като това са цифрите, подавани на ден. На този етап Индия преминава сумата от 200 000 мъртви и всеки 16-и починал е именно жертва на тази страна. Хуманната гледна точка със сигурност се смята за особено неоспорима, но най-вероятно се чудите защо икономистите гледат с притеснение тази статистика. Причината за постигането на толкова тежки резултати се дължи на няколко фактора.

На първо място ще забележим липсата на всякакъв правителствен контрол, след това трябва да обърнем внимание на липсата на статистика, както и на други неурегулирани мерки, които да спрат разностранната религия в това отношение. Експертите на този етап смятат, че това е първата хуманитарна криза, която се случва в следствие на коронавируса, особено след като говорим за нация от 1.4 милиарда души или 1/6 от световното население. За съжаление, ударът ще се отрази и на икономиката, а това не е една от най-добрите новини.

Икономиката на страната пострада и мнението на мнозина е, че това спокойно може да се смята за нулева година. Липсата на нова продукция, която да излезе от Индия, както и свиването на пазарите, започна да се отразява и доведе до свиването на брутния вътрешен продукт с 1.5 процента. Това е само една от негативните страни, следващата е обвързана с факта, че този вирус не познава граници и след като многократно разбрахме, че една страна не може да бъде изолирана, то остава да разберем дали следващата вълна няма да застигне особено бързо и съседите, като направи втора обиколка на света.

India's Covid-19 Crisis Intensifes

При тест на един от всички полети от Ню Делхи до Хонконг, около 52 пасажера се оказват с положителна проба, вече съществува индийски вариант във Великобритания, като втората индийска вълна започва от Пунджаб и е активирана от великобританския щам. На този етап Индия се опитва да постави свирепа карантина и дори да ограничи всички посещения, но се съгласете, че когато разполагате с една необятна територия и твърде изобретателни хора, шансовете да се открият дупки в самата система, няма да спрат абсолютно никого да започне своята работа и дейност. Наложените мерки автоматично се отразяват на всяка една индустрия, което означава, че летища, авио компании и още много други ще усетят удара.

И докато си мислите, че това е единственият проблем, нека не забравяме и още една подробност, Индия е 3-тата в света фармация и 11-та по стойност, след като 3.5% от всички лекарства идват именно от тази страна, като 20% от глобалните експорти са отново нейна заслуга. Поставянето на рестрикции автоматично ще се отрази на Световната Здравна организация, особено след като коронавируса не е единственото заболяване, което владее. И именно Индия създава около 70% от всички ваксини, като се очаква от нея да достави AstraZeneca на около 64 страни, както и да изпрати още 5 милиона дози на Великобритания.

Очаквано, след като се наложат новите мерки, Индия автоматично ще намали своите експорти и най-вероятно ще забави темпото за ваксиниране и преборване на болестта. Забавно е, че Индия разработва първо ваксините за останалата част от света, а едва в последната фаза ще започне да се грижи за своята популация, което означава, че скоро ще наблюдаваме не само по-сериозни последствие, но евентуално и нови мутации, особено след като климатът може да се прояви. Проблемът, както се досещате, не идва от нито една друга посока, освен тази, в която самият вирус не само еволюира, но и решава да промени своя метод на работа, поставяйки настоящите ваксини на колене.

India's Covid-19 Crisis Intensifes

Подобни резултати все още не са регистрирани, но докато има страни с толкова активни загуби, можем да бъдем сигурни, че сценарии от такава величина изобщо не са изпуснати. Не на последно място ще обърнем внимание и на поддръжката, която се случва на територията на Индия. Това е един от най-важните офиси за Европа и САЩ, макар и до някаква степен тенденцията да се промени драстично. Очаква се, че при забавяне и локдауни, Индия да забави ход и започна да тежи значително на г-н Борис Джонсън, който така или иначе се надяваше, че с подписването на нови договори, може да продължи доставките на редица продукти, първи започна да усеща силата на въпросният вирус, след като границите бяха затворени.

Логичното се случи, когато страната започна да потъва, великите сили бързо насочиха вниманието си към затъналият работен кон,  само и само да не останат без него. Медицинската апаратура, която е жизнено важна за борбата с коронавируса, суровите материали за производството на самите ваксини, както и други медицински помощи, включително кислород. Резултатът от всичко това показва, че не само имаме пряка зависимост към Индия, но и самата страна скоро ще започне да изисква нещо повече от признание и хуманитарни помощи. Оказва се, че влиянието ѝ на световните пазари може да се отрази доста сериозно и агресивно върху аудиторията и точно това не желаем да се случва.

Най-важното е, че мнозина търсят баланса в цялата система и са готови доста активно да помогнат на Индия, за да не затъне и да не се окаже следващата причина за една глобална икономическа криза. Резултатът от всичко това е, че тепърва трябва да видим какво наистина ще последва от цялата ситуация.

 
 
Коментарите са изключени за Защо Индия трябва да се справи бързо с коронавируса – вторият Китай е на хоризонта

Повече информация Виж всички