Защо трябва да ядем шоколад?

| от |

През последните години все повече изследвания са посветени на изучаването на полезните действия на черният шоколад.

197

Диетолозите отдавна смятат, че черният шоколад е здравословна храна, които допринася за здравето на сърцето .Въпреки това, остава неясно как са стигнали до това заключение.

Последното проучване доказва, че черният шоколад влияе благоприятно на чревната флора и по-точно, добрите бактерии в стомаха ферментират шоколада в полезни анти – противовъзпалителни съединения, които са добри за сърцето, изследването е публикувано на срещата на Американското химическо общество в Далас.

Няколко други проучвания, публикувани през последните години също потвърдиха, че черният шоколад е полезен за здравето. Той разширява кръвоносните съдове и с така намалява кръвното налягане.

Въпреки това белият и млечният шоколад не са така полезни за нашето здраве. Изследователите препоръчват на ден да се яде средно две супени лъжици шоколад или шоколад на прах, за да сме по-здрави.

И още предимства, представени от Здравен център:

Високо съдържание на антиоксиданти.

Какаото съдържа флаваноли, вид флавоноиди, които се срещат само в какаото и шоколада. Флавоноидите са естествени съединения, които се срещат в растителните храни, които действат като антиоксиданти и неутрализират свободните радикали в тялото.

Понижава кръвното налягане.

Черният шоколад е доказано в проучвания, че понижава кръвното налягане при хора с повишено кръвно налягане.

Намалява LDL холестерола.

Яденето на тъмен/черен шоколад намалява LDL холестерола (лошият холестерол) с около 10%.

Естествен антидепресант.

Шоколадът съдържа серотонин, който е естествен антидепресант. Шоколадът също стимулира производството на ендорфини, които създават чувство на щастие и удоволствие. Всъщност, едно проучване е установило, че топенето на парче шоколад в устата създава чувство на удоволствие, по-дълго от страстна целувка. Това може да обясни защо много хора обикновено посягат към шоколада, когато са депресирани.
Бори се с рака.

Няколко проучвания са установили, че шоколадът е един от най-добрите храни за борба с рак заедно с други храни като червено вино, боровинки, чесън, и чай. Двата начина, по които той се бори с рака е чрез инхибиране (намаляване) на клетъчното деление и намаляване на възпалението. Изследователската работа в тази насока продължава и вероятно ще се намерят още допълнителни начини, по които шоколадът се бори с рака.

Предотвратява образуването на кариес.

Научни изследвания са установили, че теоброминът в шоколада предпазва от кариес чрез премахване на Streptococcus mutans, бактерия в устната кухина, която допринася за кариесите.

По-дълъг живот и по-малко заболяванията.

Едно проучване в Холандия, в което са изследвани 200 мъже над 20 годишна възраст е установило, че тези, които консумират големи количества шоколад ( млечен шоколад и тъмен шоколад), живеят по-дълго и имат по-ниски общи нива на заболяване, отколкото мъжете, които консумират малко или никакво шоколад.

Проучване на Харвардския Университет, проведено върху племето „Куна“ от Панама доведе до подобни констатации. Хората от племето Куна консумират големи количества сурово какао всеки ден и проучването е установило, че те да имат ниски общи нива на болести и по-голяма продължителност на живота от съседните племена, които не консумират толкова много сурово какао.

Още доказателства за това, че тъмният/черен шоколад удължава живота, предоставя фактът, че много хора приписват дълголетието на най-дълголетния човек в света – Жан Луиз Калмент (живяла до 122 – годишна възраст), на консумираните от нея до 1,13 кг. черен шоколад на седмица.

Високо съдържание на магнезий.

Кaкaoто е по-богато на магнезий, отколкото всяко друго растение. Магнезият е важен минерал, който помага за регулирането на храносмилателната, нервната и сърдечно-съдовата системи. Тъй като много хора са с дефицит на магнезий, добавяйки богатият на магнезий тъмен шоколад към диетата си можете да подобрите здравето си като цяло.
 
 
Коментарите са изключени за Защо трябва да ядем шоколад?