shareit

Защо Лондон бие Делхи и Мумбай в Индийската кухня

| от |

При наградите за ресторанти рядко виждаме нещо неочаквано, особено ако те включват капризнахрана. Представете си изненадат, когато престижните Националните Награди за Ресторанти обявиха нов индийски ресторант в Лондон Mayfair за ресторант на годината.

Gymkhana си е изградил репутация от отварянето си миналия септември, а много хранителни/гастрономни критици редящи се на опашка за повторна визита в рамките на първата седмица. Giles Coren,резервираният критик на The Times даде първата си перфектна оценка и обяви Gymkhana е най-добрият ресторант, в който някога съм бил.

resturant

Още по-интересно е това, че въпреки огромната роля на индийската кухня в британската култура това е първият път, в който индийски ресторант печели наградата. Смята се, че един от първите ресторанти, отворил в Лондон е Hindoostanee Coffee House, през 1810. След постигането на независимост на Индия през 1947, изследванията твърдят, че chicken tikka masala е любимото ястие на Великобритания. Често срещана практика при младежите е да прекарат вечерта в някой пъб преди да се отправят към най-блиския индийски ресторант.

Gymkhana и по-малкият му британски брат Karam Sethi и двата (установени в Trishna), развива концепцията още повече. _40855264_curryhouse2_203Много кулинарни ентусиасти смятат, че най-иновативната и интересна индийска кухня се намира не в Делхи и Бумбай, но само в Mayfair и Knightsbridge.

Лесно разбираема е бързо увеличаващата се популярност на Gymkhana. Sethi казва: „цялата концепция е повлияна от визитите ми като дете в Gymkhana Club в Делхи и голф клуба. Спомените ми включват добра храна, питиета и компания.“

Забравете атмосферата, това, което има значение е качеството и автентичния вкус на храната които наистина привлича клиентите. Това се доближава най-много до индийската домашна кухня поставяйки ударение върху традиционни индийски ястия, сред, които и шиш кебапите. Sethi казва: ловът е забранен в Индий, така че всичко, което може да се отглежда са пъдпъдъци, но индийските раджи, които имат яребици или фазани на техните имоти очевидно ги ядат.

Индийска кухня очевидно процъфтява във Великобритания – там има почти 10 хиляди традиционните къри къщи, в Лондон индийската храна има най-голям брой звезди Мишлен (шест) след френска кухня (13) и двойно броя на италианската (три). Стилът на повечето от тези заведения за луксозна кухня, обаче, е „Frenchified“ предлагайки дегустация и презентация на менюто на високо сложни малки плочи.

Sethi казва, че успехът му се държи на това, че Gymkhana се намира между Brick Lane къри къщите и луксозните заведения със звезди Мишелин. Любовта към индийска храна във Великобритания започва през седемдесетте години. . Също така, Лондон е център за богати NRIs (Non Resident Indians), и те съставляват една трета от клиентите на Gymkhana. Този обмен между двете страни също води до интересни развития в Индия, където има повече и по-висок клас заведения за обществено хранене за богатите индийци и туристи. От тук идва спорът дали най-добрите ресторанти за индийска храна са в Индия или в Лондон. Това което усложнява спора е, че изисканите заведения за хранене за хранене в Индия са в началните етапи на развитието си.

Panjabi, директорът на Масала World, който има 10 ресторанта в Лондон, смята, че през последните 50 години, изискания тип заведения за хранене в Индия съществува само в пет звездни хотели.

„Въпреки това, има промени в международен план – Gaggan, единственият индийски ресторант в Топ 50 Ресторант Awards в света, е в Банкок и готвачът разработва собствените си идеи в Калкута и El Bulli в Испания, без изобщо да работи в ресторант в Лондон.“

gaggan

Другатото усложнение доскоро беше качеството на съставките в Индия, където количества пестициди, рядко са проверени и животните не са непременно отгледани според международните стандарти. „Доскоро хотелиерите критикували готвачи които използвали скъпи подправки“ казва Sanghvi.

Индийска храна в Индия е взаимодействието между подправки, а не действителните съставки. Sethi казва: по отношение на качеството, Лондон съчетава иновативност и креативност. Мисля че в Индия все още има само шепа заведения където храната е толкова добра колкото е тук.

Sanghvi признава, че „англичаните са учудващо добре информирани за индийска кухня.Мисля, че Интерпретацията на индийската храна в Лондон е толкова добра колкото тази на фремслата кухня в Ню Йорк или италианската кухня в Лондон.

По NewsWeek

 
 
Коментарите са изключени за Защо Лондон бие Делхи и Мумбай в Индийската кухня