shareit

Започва европейската мисия за анализ и оценка на прокуратурата

| от chronicle.bg |

Днес официално започва работа европейската мисия за независим анализ и оценка на българската прокуратура, съобщи в. Сега.

Общо петима магистрата от Великобритания, Германия, Испания и Холандия, както и двама служители на новосъздадената Служба за подкрепа на структурните реформи на ЕК, ще трябва да се запознаят с дейността на българската прокуратура, като впечатленията им ще бъдат обобщени в доклад, който ще стане готов в края на годината.

Европейските магистрати и експерти днес първо ще разговарят с правосъдния министър Екатерина Захариева, а по-късно ще имат среща и с ръководството на прокуратурата, начело със Сотир Цацаров. От МП вече информираха, че по искане на ЕК няма да публикуват техническото задание за мисията. Въпреки, че от правосъдното ведомство категорично отричат възможността при дискусиите да се обсъждат и теми от политически характер, източници от МП, заявиха, че се планира повдигането на политически въпроси за “вижданията за структурния и функционален модел на прокуратурата, както и мястото й в картата на съдебната система в контекста на Актуализираната стратегия за съдебна реформа”.

 
 
Коментарите са изключени