shareit

Задържаните за камиона-ковчег българи са вече шестима

| от chronicle.bg |

Общо шестима български граждани са задържаните за съпричастност към трагедията с открития в Австрия камион с 71 мъртви емигранти. Все още се изяснява ролята на българите в международния канал за трафик на хора, но се предполага, че те са били изпълнители на по-ниско ниво, съобщава „Хоризонт“, позовавайки се на свои източници.

По-рано бяха задържани 4-ма български граждани, които остават в ареста за месец, докато тече разследването. Днес са задържани още двама души – единият е задържан у нас, а вторият – в Унгария. За неговото задържане потвърдиха австрийските власти.

Общо 7 души са били задържани до момента в рамките на разследването. От петимата, които вече са в ареста, четирима са българи и един – афганистанец.

В съобщение на страницата на МВР се посочва, че 243-ма са задържаните през първото шестмесечие на тази година за съпричастност към противозаконно превеждане през границa. „Ръководството на МВР ежедневно следи ситуацията и анализира тенденциите в рамките на специализиран оперативен щаб към министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова“, се посочва в съобщението.

Според последните данни от статистиката на МВР, задържаните за съпричастност към противоправно превеждане са общо 243 за първото полугодие на 2015 г. От тях 84 са български граждани, 159 са чужденци. От задържаните в тези първи шест месеца като обвиняеми са били привлечени 137 души.

МВР продължава да разширява международното оперативно сътрудничество с партньорските служби от ЕС и от останалите страни, а така също с Интерпол, Европол, Фронтекс и др. През първите шест месеца на 2015 г. са проведени 123 специализирани полицейски операции за разкриване на незаконно пребиваващи граждани на трети страни.

 
 
Коментарите са изключени