shareit

Зад всяка добра бира стои добра история

| от Спонсорирано съдържание |

Най-добрите бири вървят в комплект с невероятна история, която внася една особена нотка във вкуса. Именно такава история с много борби и обрати съпътства името на една от най-известните бири в света.

Както добре знаем, когато става дума за пиво, всички пътища водят към Чехия.

Бохемско родословие

Известен със старото си германско име Будвайз, Ческе Будейовице е град в Югозападна Чехия, на река Вълтава. Там се ражда една от най-интересните бирени истории – тази на Budweiser Budvar. Не бъркайте бирата с американския й съименник, защото това ще ви отведе към над 100 съдебни дела в историята.

Градът е известен с пивоварната си дейност още от 1265 година. Той е основан от краля на Бохемия Пршемисъл Отакар II. Сред важните права, които получават жителите му, е да произвеждат бира.

Години наред кралете в Бохемия разширяват правата на Ческе Будейовице за производство на бира, като предпазват града от достъпа на чужди пивовари. Градът и пивото са свързани още от създаването си.

С годините пивоварната дейност се разширява, в града се появяват две пивоварни – „Малка“ и „Голяма“. Бирата, която се произвежда, е толкова добра, че императорът на Свещената Римска империя и крал на Бохемия Фердинанд I оценява високо пивото в града и нарежда местният пивовар да му бъде изпратен в Аугсбург, за да прави бира за него.

Двете бири и 100-те дела

В края на XIX век милиони пътуват от Стария континент към Америка в търсене на по-добър живот.

Емигрантите носят със себе си и любовта към европейската бира, затова някои брандове започват да се изнасят в Америка, а през 1872 година и Ческе Будейовице се присъединява към експорта.

През 1895 година в града се основава национално пивоварно предприятие, което е предшественик на съществуващата днес пивоварна Budweiser Budvar.

Благодарение на нарастващата популярност на европейската бира на американския пазар, един емигрант – Карл Конрад решава да опита да направи бира, която да наподобява чешкия Budweiser.

Негов партньор е собственикът на пивоварна, известен с търговския си нюх, Адолфус Буш. Двамата създават лабер бирата Budweiser, която става много популярна в САЩ.

През 1878 година Конрад регистрира търговската марка Budweiser Lager Bier в американското патентно ведомство, предава правата на пивоварната на Адолфус Буш и той започва да я продава в САЩ. Буш разказва как идеята е била проста – да правят бира със същото качество, цвят и вкус като бирата, произвеждана в Бъдвайз, Бохемия.

През 1907 година пивоварната на Буш регистрира Budweiser като търговска марка в САЩ.

Това предизвиква недоволството на чешките пивовари от Ческе Будейовице, които изнасят бирата си в Щатите. От 1907 година насам заради името на бирата са заведени над 100 дела по света. Чешките пивовари така и не разрешават на американските си конкуренти да вписват думата „оригинална“ в етикетите на бирата си.

Раждането на Budvar

През 1930 пивоварите от Ческе Будейовице регистрират марката Budvar, която използват за една от бирите си. Тя се радва на невероятен международен успех. След време това име влиза в официалното название на Budweiser.

В навечерието на Втората световна война споровете между американските и чешките пивовари продължават.

Буш принуждава двете пивоварни в Ческе Будейовице да подпишат неблагоприятни договори със заплахата, че ще конфискува стоките им в САЩ. Така те нямат право да използват имената Budweiser, Budweis на територията на Северна Америка.

След войната пивоварната е национализирана през 1946 година и сменя няколко пъти името си, за да се разпознава като държавно предприятие.

След „Кадифената революция“ през 1989 година обаче тя си възвръща свободата. През 1991 година Budweiser Budvar става напълно независима и увеличава продукцията си два пъти и половина чрез модернизация и развиване на пазари отвъд досегашните.

Budějovické pivo е само едно

В наши дни Ческе Будейовице е единственото място в света, в което се произвежда Budweiser Budvar, а пивоварната в града е четвъртият по големина производител на бира в Чехия.

За 120-годишната история на чешката пивоварна, продукцията се е увеличила 40 пъти, а за последните десет години производството е нараснало с близо 40%.

Всеки ден от пивоварната излизат за продажба 877 000 половинлитрови бутилки. Всяка година над 51 000 туристи посещават пивоварната, за да чуят историята й.

Пивоварната е единственото място в света, на което се бутилира Budweiser Budvar.

Чешката пивоварна изнася бира за 76 държави по света, сред които България, Швейцария, Хърватия, Унгария, Сърбия, Русия, Великобритания, Австрия, Полша, Словакия и Германия.

Днес на територията на Европейския съюз има само една бира, която може да носи името „Budějovické pivo“ („Budweiser Bier“) – това е официално запазеното за ЕС име и носи логото за „Защитено географско наименование“ (PGI).

Budweiser Budvar е последната в света марка автентична чешка лагерна бира.

В България светлото пиво Budweiser Budvar Pale Lager се предлага от Карлсберг България в бутилки от 0,33 литра, 0,5 литра, както и наливно.

 
 
Коментарите са изключени