shareit

Задържани са двама обвиняеми за катастрофата в московското метро

| от |

Следователите от Главното Следствено управление на Следствения комитет на Русия (СКР) са задържали двама заподозряни за аварията в московското метро от вчера, съобщават от прес-службата на криминалното ведомство, предаде lenta.ru.


1

Това са пътно-строителния майстор от ГУП „Московский метрополитен“ Валерий Башкатов и помощника му Юрий Гордов. По версия на следствието, двамата заподозрени са допуснали огромна небрежност при сглобяването на стрелочен преход между линиите при пускането на нов участък от трасето. Изграждането на новата линия е започнало в края на месец май 2014 година и се намира на връзката между метро-станциите „Парк Победы“ – „Славянский бульвар“. Задържаните не само са изпълнявали ремонтните и строителните етапни работи, но и са контролирали качеството на останалите работници.

По данни на следствието, стрелочния механизъм е бил фиксиран с обикновена 3-милиметрова жица, която естествено се е скъсала при преминаването на влаковата композиция. В резултат на което влака е дерайлирал, 22 човека са загинали и повече от 150 са получили тежки телесни наранявания.

Освен от двамата обвиняеми Башкатов и Гордов, следователите от СКР планират да потърсят отговорност от всички съпричастни към трагедията лица, започвайки от изпълнителите и под-изпълнителите на метро строежа и завършвайки с всички висши длъжностни лица от ръководните строителни звена.

 
 
Коментарите са изключени за Задържани са двама обвиняеми за катастрофата в московското метро