shareit

Забраниха на Реал и Атлетико да правят трансфери

| от chronicle.bg по sportcafe |

ФИФА отхвърли жалбите на Реал Мадрид и Атлетико Мадрид и ги наказа със спиране на трансферите за следващите два трансферни прозореца.

Решението на ФИФА дойде още през януари, но двата мадридски гранда обжалваха и докато течеше процедурата имаха възможност да правят сделки това лято.

Двата клуба ще стигнат и до най-висшия спортен орган – арбитражния съд в Лозана.

Забраната е същата, която ФИФА наложи на Барселона през 2014-а – за нерегламентирано привличане на таланти под 18 години: за Атлетико между 2007 и 2014 г. и за Реал – между 2005 и 2014 г.

Тогава каталунците купиха Арда Туран и Алеш Видал, но нямаха право да ги регистрират и двамата трябваше да изчакат края на забраната, за да облекат фланелката на Барса.

Реал и Атлетико са наказани да платят и глоби – 360 000 швейцарски франка и 900 000 швейцарски, съответно.

От Реал нарекоха решението „несправедливо”, докато от Атлетико завиха, че 100% от играчите им са минали под нужните регулации на ФИФА.

През това лято Реал бе изключително тих и единствено си върна Алваро Мората срещу 30 млн. евро от Ювентус.

„Дюшекчиите” похарчиха значително повече, привличайки Кевин Гамейро, Нико Гайтан, Симе Врсайко, Диого Йота и Аксел Вернер за общо 81 млн. евро.

Следващите два трансферни прозореца са януарския и летния на 2017 година, което означава, че ако съдът в Лозана потвърди наказанието, двата клуба няма да имат право на трансфери до 2018-а.

Наказанието

Политиката на ФИФА е за по-малко изоставени деца по улиците в чужди държави.

„Международните трансфери на млади таланти може и да са полезни за спортната им кариера, не е сигурно дали е в най-добрия интерес на всички непълнолетни… В миналото преминаването на млади таланти в клубове, основно в Европа, от безскрупулни хора доведе до някои непълнолетни, чийто талант не е отговорил на очакванията на клубовете, да бъдат буквално оставени на улиците в чужди държави”, казват от международната федерация.

Правилата, по които клубовете могат да привличат играчи под 18 години от други държави:

  • Родителите са се преместили в дадената държава по нефутболни причини
  • Двата клубове са в Европейския съюз или Европейската икономическа зона и играчите са между 16 и 18 години – дори тогава купуващият клуб трябва да отговаря на други критерии, като осигуряване на образование, тренировки, условия за живот и издръжка
  • Ако продаващият и купуващият клуб са на не повече от 100 км един от друг

През миналата година ФИФА е разгледала над 2700 молби за международни трансфери на деца. Почти 400 от тях са били отхвърлени.

 
 
Коментарите са изключени