shareit

За седма поредна година бяха връчени наградите „Златна ябълка“

| от chronicle.bg |

За седма поредна година Национална мрежа за децата връчи наградите „Златна ябълка“ за принос на хора и организации към благосъстоянието на децата. Събитието се състоя в навечерието на Деня на детето в Софийска градска галерия.

Наградите се връчват в седем категории – „Болница“, „Община“, „Училище“, „Журналист“, „Благодетел“, Награда за цялостен принос към децата и „Герой на децата“. Номинациите и победителите в категориите се определят от 144-те членове на Националната мрежа за децата, а наградата „Герой на децата“ се връчва след онлайн гласуване на сайта на организацията, в което всеки може да се включи.

Наградата за „Болница“ спечели Специализирана болница за активно лечение на детски болести „Проф. д-р Иван Митев“.Тя бе избрана сред трите номинирани болници затова, че е единствената детска болница в страната, която предлага висококачествено лечение на редица детски заболявания. Наградата връчи проф. Виктор Златков, ректор на Медицинския университет в София.

Сред номинираните в категория „Община“ наградата бе присъдена на община Ардино. Общината поставя сред основните си приоритети детското развитие и създава благоприятни условия за растежа на децата и запазването на техните права. Наградата връчи Елена Атанасова от УНИЦЕФ – България.

Наградата в категория „Училище“ отиде при ОУ „Г. С. Раковски“, с. Голямо ново, община Търговище. Училището реализира иновативни методи на образование, като се старае процесът да е съпътстван от положителни емоции и да има вид на приключение. В него се обучават много двуезични деца, които чрез въпросните методи успяват да се интегрират в средата и да получат образование. Наградата бе връчена от заместник-министъра на образованието, Деница Сачева.

Сред четирите номинирани в категория „Журналист“, наградата бе връчена на  Елеонора Тахова, журналист и водещ на предаването „Днес“ по БНР Благоевград. Със своята работа в медиите тя дава гласност на важни за децата и техните семейства теми и коректно и обективно отразява събитията, които засягат младите хора. Наградата бе връчена от Ирина Недева, председател на Асоциацията на европейските журналисти.

В категория „благодетел“ бе отличена компанията „Ди Ейч Ел Експрес България“. Служителите и партньорите на регионалния офис на компанията в Търговище организира кампания в помощ на бебета и социално слаби семейства. Това се случва съвместно с „Клуб на нестопанските организации –Търговище“. Кампанията е успяла да промени нагласите на всички участвали в нея така че да приемат дарителството като своя кауза. Наградата връчи Мая Клевцова от Societe Generale Експресбанк, които освен че подкрепят наградите „Златна ябълка“ са предишни носители на същата награда.

Наградата за цялостен принос към децата получи Мария Донкова, която е съосновател на фондация „Пайдея“, чиято цел е да подобри достъпа до образованието и неговото качество. Основната й цел да може образованието да възпитава децата така че да могат да посрещат предизвикателствата на утрешния ден със сила и достойнство и в бъдеще да бъдат способни да поемат отговорностите на възрастни. Организацията „Пайдея“ е един от първите членове на Национална мрежа за децата и има основна роля в осъществяването на свободен достъп до образование на всички деца. Наградата връчи кметът на Столична община, Йорданка Фандъкова.

В категорията „Герой на децата“, която беше връчена накрая на събитието, беше избрана Марияна Гелева и група майки, обединени от своята интернет страница „С вяра в доброто – подари надежда“. Те изработват ръчно плетени играчки и кукли, със средствата от които помагат за лечението на болни деца. Сред номинираните тази година бяха 11 личности и техните каузи. Победителят бе избран след проведено онлайн гласуване на страницата на организацията, като инициативата „Плетем за българските деца“ събра близо 400 гласа.

За първи път водещ на церемонията беше ученичката от София Яна Кръстева, която е част от мрежата. Освен нея още осем младежи са участвали в подготовката. Победителите бяха наградени със грамоти и статуетки, изработени от деца от школата по рисуване и приложни изкуства „Арт плей“ с ръководител Калина Попова.

 
 
Коментарите са изключени