shareit

За какво да внимавате при интервю за работа

| от chronicle.bg |

Да си търсиш работа може да е изключително рисковано и неприятно. Особено ако имаш я ипотека, я наем, я малко дете…

Докато се опитвате да смъкнете от напрежението и да си намерите служба, помнете, че не всички работодатели са равни. Някои от тях все още се опитват. Ще им пожелаем успех, но и ще ви предупредим да внимавате и да следите за тях, защото те могат да ви донесат самия ад. Ето няколко признака, по които да ги познаете.

Лоши отзиви за фирмата

Ако в бранша ви се чуват лоши неща за тази фирма, може би не си заслужава да се занимавате. Още преди интервюто поразпитайте хора, които са работили там, за мнението им и винаги гледайте да е повече от едно.

Текучество на персонал

Когато офисът на фирмата е като ресторант за бързо хранене и хора напускат и се назначават на конвейер, това може да се дължи на няколко причини: неясни очаквания към служителите, компанията няма конкретна посока, лош мениджърски състав. Затова на интервюто попитайте колкото време средно се задържа един служител от вашето ниво. Ако се обидят на въпроса ви, не е по ваша вина – в компанията нещо не е наред.

Неясна длъжностна характеристика

Ако не е ясно точно какво ще правите във фирмата, най-вероятно ще правите всичко най-вероятно без много-много почивни дни. Постарайте се да получите максимално детайлно описание на ежедневните ви задължения по време на интервюто или преди да подпишете. После при наложени още задължения, искайте компенсация.

Дезорганизиран процес на наемане 

Интервюиращият закъснява много или въобще не се появява. Казват ви, че ще ви се обадят след определено време, но то минава и в крайна сметка ви звънят след месеци. Бъдете нащрек за такива неща и ги приемайте като директен знак да не се занимавате, освен ако не сте много закъсали. Ако сте, хванете се за известно време, докато си намерите нещо свястно.

Най-вероятно ще минете през няколко кофти фирми, докато намерите вашето нещо. Понякога този процес може да отнеме доста време и затова трябва да се справяме както можем. Важното е, докато търсим подходящо място за нас, да не спираме да трупаме опит и работни навици.

 
 
Коментарите са изключени