shareit

Японското общество не иска извинение от САЩ за Хирошима

| от chronicle.bg, по BBC |

Американският президент Барак Обама даде да се разбере, че по време на посещението си в Япония не мисли да се извинява за атомните бомбардировки в Хирошима. Но дали японците са искали от него нещо подобно, пита Марико Ои в статия в BBC.

„Почивайте в мир, грешката няма да бъде повторена“. Това са думите, гравирани на мемориалния парк в Хирошима, без да се уточнява кой е направил грешката. Когато за първи път като тийнейджър посетих парка, го прочетох така, сякаш ние, японците, не трябва да повтаряме грешките на войната, довела до това САЩ да хвърли първата атомна бомба в света над града на 6 август 1965 година.

Бях изненадан от яркия контраст спрямо други военни музеи, където агресорите са критикувани.

Разрушаването на Хирошима и Нагасаки дълго време беше оправдавано, особено от страна на САЩ, като действие, което е предотвратило продължаването на Втората световна война. По това време американският президент Хари Труман многократно казва, че бомбите са спасили животи.
Официалната позиция на Хирошима е, че „грешката“ е направена от „човечеството като цяло“, не само от САЩ.

Дори по-голямата част от онези, преживели бомбардировките, преминали през трудностите след войната, не искат извинение.

Скорошно проучване сред оцелелите от войната показва, че 78.3% не виждат нужда от извинение, особено ако такова искане би спряло визитата на американския президент.

Японското общество изглежда е по-загрижено за настоящите проблеми – има много повече коментари онлайн, които призовават Обама да се извини за престъпленията на войниците и служителите на армията във военните бази в Окинава.

Други спорят, че дори като нация, загубила войната, Япония има право на извинение за действието, довело до смъртта на хиляди невинни. Според други обаче Обама не дължи извинение, защото дори не е бил роден по време на онова, което се е случило.

Разбира се, междувременно тече и друг дебат – трябва ли съвременна Япония да се извини за собствените си зверства по време на Втората световна война.

Онова, което се е случило между двете държави преди 70 години, със сигурност ще бъде припомнено по време на визитата на Обама в Япония.

Надеждата на много от оцелелите след бомбардировките е, че срещата ще допринесе към усилията „грешката“ да не бъде повторена, независимо от кого е допусната.

 
 
Коментарите са изключени