shareit

Японският експеримент за почистване на космически боклук се провали

| от chronicle.bg |

Японската експериментална мисия за почистване на космически боклук се провали, оповести Японската агенция за изследванe на космическото пространство (ДЖАКСА).

Много части от стари спътници и ракети кръжат на околоземна орбита и са свързани с риск за космическите изследвания. Мисията трябваше да доведе до подобряване на технологиите за почистване на въпросния космически боклук.

През декември м.г. Япония изстреля към Международната космическа станция товарния кораб „Конотори 6″, снабден със 700-метрова роботизирана ръка. В края на мисията тя трябваше да се разгъне, за да участва в тест. Под въздействието на електромагнитно поле стоманеноалуминиевата роботизирана ръка трябваше да премести отпадъци. Целта бе движението им да бъде забавено, за да слязат на по-близка до Земята орбита и да изгорят в атмосферата.

„Смятаме, че роботизираната ръка изобщо не се разгъна – заяви ръководителят на проекта Коичи Инуе. – Разочароващо е да приключим мисията, без да е постигната една от главните й цели“.

Експериментът трябваше да послужи като основа за създаване на по-голяма роботизирана ръка, дълга между 5000 и 10 000 метра, след като бе преценено, че тя би могла да се справи по-ефикасно с подобна задача в космоса.

 
 
Коментарите са изключени