shareit

Японски учен спечели Нобеловата награда за медицина

| от chronicle.bg, по БТА |

Японецът Йошинори Осуми е тазгодишният носител на Нобеловата награда за физиология или медицина за откриване на механизмите на автофагия – процес за разграждане и рециклиране на клетъчни компоненти. Автофагията е от първостепенна важност за изследване на обновяването на клетките и реакцията на организма на глад и инфекции.

„Мутациите на гените на автофагията могат да провокират болести и процесът на автофагия участва в много заболявания, като рака и неврологичните болести“, подчерта Нобеловият комитет.

Лауреатите за Нобеловата награда за физиология или медицина се определят от Кралския Каролински медицинско-хирургичен институт в Стокхолм, Швеция. Отличията се връчват от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември – в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел. Паричната равностойност на Нобеловата награда е осем милиона шведски крони (830 000 евро или 930 000 щатски долара).

Първата Нобелова награда за физиология или медицина е връчена през 1901 г. на Елим Адолф фон Беринг (Германия) „за работата му върху серумната терапия, специално за прилагането й при дифтерия, с което отваря нов път за медицинската наука и дава на лекарите победоносно средство против болестта и смъртта“.

Миналата година с Нобеловата награда бяха удостоени ирландецът Уилям Кембъл, японецът Сатоши Омура и китайката Юю Ту. Отличието им бе връчено за разработване на нови методи, които са революционизирали лечението на паразитните болести, включително маларията.

 
 
Коментарите са изключени