shareit

Японската принцеса, която избра любовта пред короната

| от chronicle.bg |

Да се откажеш от короната си, за да станеш обикновена жена, която е омъжена, ходи на работа и не живее в дворец. Това е съдбата на японската прицеса Мако, която се отказва от привилегията да е част от императорския дом, за да се омъжи за обикновен човек.

25-годишната внучка на император Акихито ще се омъжи за бившия си колега от университета Кей Комуро. Японските закони изискват принцесата да се откаже от статута си, за да може да сключи брак с обикновен мъж, пише Би Би Си.

Очаква се това отново да повдигне дебата за приемствеността в императорското семейство, особено предвид очакването император Акихито да абдикира скоро.

Принцеса Мако и Кей Комуро се срещат през 2012 година в ресторант, докато и двамата са студенти в Токио. Предстои да се състои официална церемония по сгодяването на двамата, която ще се приеме за официална едва след церемониална размяна на подаръци. Очаква се сватбата да се състои догодина.

Това не е първият път, в който принцеса се жени за обикновен човек. През 2005 година лелята на Мако – принцеса Саяко също се отказва от статута си, за да сключи брак с обикновен човек. След скромна сватба, тя се мести в апартамент с една спалня, учи се да шофира и пазарува сама в магазините. Саяко е единствената дъщеря на император Акихито.

Миналия август той намекна, че планира да се оттегли, казвайки, че възрастта му (83 г.) може да възпрепятства изпълнението на задълженията му. В продължение на два века няма друг случай на абдикирал император, а и към този момент законът не позволява подобен ход. Затова в момента Япония обмисля въвеждането на законови промени, за да позволи на императора да абдикира. Все пак се очаква, че промените ще запазят традицията тронът да се наследява единствено от мъже.

 
 
Коментарите са изключени