shareit

Ябълките и черешите ни от Полша, доматите от Италия, а краставиците – от Испания

| от chronicle.bg по БТА |

Българите, както и повечето страни-членки на Евросъюза консумират най-много ябълки и череши произведени в Полша, домати от Италия, краставици от Испания и моркови от Великобритания, сочат данни от анализ на Евростат за селскостопанската продукция през 2015 г. в ЕС-28.

Близо четвърт от общото производство на ябълки и череши в ЕС се пада на Полша, отчита Евростат. Италия произвежда повече от една трета от всички домати в ЕС /36 на сто/, а Испания дава около 30 процента от продукцията на краставици в ЕС.

България има доста скромен дял в производството на плодове и зеленчуци в ЕС. Страната ни е произвела през миналата година 57 хиляди тона ябълки – едва 0,5 на сто от общо произведените в ЕС 12,7 милиона тона. Произведените праскови у нас са били 32,5 хил. тона или 1,2 на сто от общо 2,8 млн. тона в ЕС. Българските череши през м.г. са били около 50 хил. тона или 5,7 на сто от общо произведените в ЕС 882 хил. тона. Произведените ягоди у нас са били 5 хиляди тона – едва 0,4 на сто от общо 1,3 млн. тона в ЕС. За производство на плодове у нас през 2015 г. са били обособени около 32 хиляди хектара земеделска земя.

Най-силно през миналата година е било производството на домати у нас – 122 хил.тона или 0,7 на сто от произведените общо в ЕС 17,6 млн. тона домати. Произведените краставици у нас са били 46 хил. тона – близо 2 на сто от 2,3 млн. тона в ЕС. Общо за производството на зеленчуци у нас са били обособени около 26 хиляди хектара площ.

През миналата година в ЕС са били използвани 2,3 милиона хектара площ за производството на плодове и още 2,1 милиона хектара – за производството на зеленчуци. По отношение на използваема площ за производство на плодове – Испания е лидер в ЕС – 636 хиляди хектара, докато при производство на зеленчуци Италия е номер 1 с 420 хиляди хектара площ.

 
 
Коментарите са изключени