WIFO или за виното и храната с вдъхновение

| от |

Близо 120 души с интерес към културата на храната и виното посветиха своя съботен ден, 12 април, на WIFO.

Wifo_640x400

Форумът за вино и храна, организиран от Гурме Пъблишинг и РОЙ Комюникейшън, събра заедно една общност от хора, които разбират какво са храната, виното и гастрономията за доброто състояние на духа и тялото, и за които кулинарно-винените теми могат да бъдат и интелектуално предизвикателство.

Какво се случи на WIFO в събота, на 12 април, в Sopharma Business Towers?

Дванайсет експерти в различни области споделиха увлекателно и вдъхновено своя личен опит и знания по различни теми: традициите в българската храна; връзката между генома и заобикалящата ни среда; начините да възпитаваме децата в добър вкус към храната; храната в киното, виното в литературата; кулинарен туризъм; кафето; десертите; занаятчийския шоколад; предизвикателствата пред един млад винар; световните кулинарни тенденции в България.

Гледните точки към темата са неизброими и WIFO предложи пъстра мозайка от знания и проблеми, обобщени и интерпретирани накрая с въображение и хумор от актьора Тони Карабашев от ХаХаХа Импро театър.

На вкусното изложение по време на форума можеха да се дегустират интересни и специални продукти като веган сладкишите на Vanilla Kitchen, българските занаятчийски шоколади „Гайо“, перуанските вкуснотии на ресторант „Ломо“ в София, забележителното кафе на My Gourmet Cafe, крафт бирите на „Пивотека“, отличните вина на Винарска изба Росиди“ и традиционния родопски кашкавал и сирене от каракачански овце на „Сариева къшла“ от село Борино. Местната общност на Slow Food в София представи един от най-големите проекти на световната организация: Съкровищницата на вкусове или каталог на застрашените храни, в който България участва засега с 20 продукта.

Форумът WIFO приключи с единствената в България прожекция на документалния филм „Перу на вкус: кухнята като социално оръжие“, в който двама велики шеф-готвачи, Феран Адриа и Гастон Акурио, разказват за вкусния свят, наречен „Перу“ и за това как връзката между гастрономията и биоразнообразието, а също и интересът на младите към кухнята, могат да бъдат фактор за социална промяна в една развиваща се страна като Перу.

Въодушевените реакции и щастливите лица на присъстващите не оставиха съмнение за смисъла и успеха на WIFO, което е силна мотивация за организаторите.

Очаквайте следващото издание на WIFO през октомври 2014!

 
 
Коментарите са изключени за WIFO или за виното и храната с вдъхновение