shareit

Втори шанс за Ципрас

| от chronicle.bg |

Алексис Ципрас получи втори шанс да състави правителство. Радикалната левица СИРИЗА печели предсрочните избори с малко над 35%, показват резултатите след преброяването на 98% от бюлетините.

Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос ще връчи днес мандат на лидера на лявата партия СИРИЗА Алексис Ципрас за съставяне на правителство. „Ако Ципрас вече има готово правителство, не е изключено клетвата да се състои още тази вечер или утре сутринта”, предава БТА.

Алексис Ципрас: Гръцкият народ ни даде ясен мандат

Лидерът на лявата партия СИРИЗА, която печели предсрочните избори в Гърция, заяви пред своите поддръжници, че „това е победа на народа”, предаде.

„Гръцкият народ ни даде ясен четиригодишен мандат”, заяви Алексис Ципрас. „Това не е победа на СИРИЗА, това е победа на народа на нашата страна”. „Борихме се срещу много по-силни от нас и СИРИЗА доказа, че е твърде жилава, за да умре, защото има дълбоки връзки с народа”, подчерта още 41-годишният бивш премиер, цитиран от ДПА.

Той заяви, че СИРИЗА отново ще сформира коалиция с предишния си коалиционен партньор – дясната партия Независими гърци. „Утре ще запретнем ръкави и ще продължим да работим за една равноправна и силна Гърция”, посочи Ципрас.

Лидерът на Независими гърци Панос Каменос също потвърди, че формацията ще се включи в коалиция със СИРИЗА и че очаква работата по съставянето на новото правителство да започне още днес.

„В Европа днес Гърция и гръцкият народ са синоними на съпротива и достойнство и тази борба ние ще продължим заедно още четири години”, посочи още Ципрас. „Пред нас стоят трудности, но ние имаме стабилна основа”, каза лидерът на СИРИЗА. „Възстановяването няма да стане с магическа пръчка, но то може да бъде постигнато с тежък труд”, посочи той.

Говорителката на СИРИЗА Олга Геровасили обяви, че партията ще приложи споразумението, което договори преди това с кредиторите от ЕС.

Радикалната левица СИРИЗА печели предсрочните избори в Гърция с 35,47% след преброяването на 98,25% от бюлетините, съобщи министерството на вътрешните работи.

С този резултат СИРИЗА получава 145 места в 300-местния парламент (гръцката избирателна система дава бонус от 50 депутатски места на партията победител). Главният й опонент – десноцентристката Нова демокрация получи 28,09% (75 места). На трето място е крайнодясната Златна зора с 6,99% (18 места).

Коалицията на социалистическата ПАСОК с Демократичната левица ДИМАР са събрали 6,28% (17 места), Комунистическата партия – 5,55% (15 места), центристката Потами – 4,09% (11 места), а дясната Независими гърци – 3,69% (10 места).

Френският президент Фрасоа Оланд, австрийският канцлер Вернер Файман, кипърският президент Никос Анастасиадис, както и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц са сред официалните представители, които са поздравили Ципрас, според прессъобщение на СИРИЗА.

Френският президент Франсоа Оланд определи резултатите от изборите като „важен успех за СИРИЗА и Ципрас”, а също и „важно послание към европейската левица”, предаде АФП. „На Гърция й предстои период на стабилност със солидно мнозинство”, заяви Оланд на пресконференция в Танжер, Мароко. Той добави, че „без съмнение ще посети Атина в близките седмици”.

От своя страна Мартин Шулц поздрави Ципрас за победата и призова за бързо съставяне на стабилно правителство. Той написа в съобщение в Twitter, че „е необходимо бързо да се състави стабилно правителство с цел постигане на резултати”.

 
 
Коментарите са изключени