shareit

Все повече екзекуции в Саудитска Арабия

| от chronicle.bg |

Броят на екзекуциите в Саудитска Арабия е нараснал, а този на обезглавяванията е достигнал най-високото ниво в кралството от 20 години. Това става ясно от докладите на няколко правозащитни организации, обобщени от БТА.

За изминалата година са извършени най-малко 157 екзекуции в страната.

63-ма души са екзекутирани за престъпления, свързани с наркотици. Това са около 40% от всички екзекуции за годината, докато преди пет години те са под 4 на 100.

Саудитска Арабия е надминала най-високото си ниво на екзекуции от 1995 г., когато са били регистрирани 192 екзекуции.

По данни на „Хюман райтс уоч“ при 56 от първите 100 затворници, екзекутирани през 2015 г., смъртната присъда е била разпоредена по усмотрение на съдиите, а не за престъпления, за които шериатът предвижда конкретно смъртно наказание.

Според „Хюман райтс уоч“ в Саудитска Арабия през 2015 г. са били екзекутирани 158 човека. За сравнение предишната година техният брой е бил 90. Друга правозащитна организация – „Риприйв“ – е документирала 157 екзекуции в страната през 2015 г.

Властите в кралството не публикуват годишни данни по въпроса, макар че обявяват отделни екзекуции в държавните медии.

Въпреки рекордното ниво на екзекуциите в Саудитска Арабия през 2015 г. според „Амнести интернешънъл“ се предполага, че в Китай, където информацията за смъртното наказание е „държавна тайна“, са екзекутирани повече хора, отколкото във всички останали държави по света, взети заедно.

По данни на „Риприйв“ в Иран през 2015 г. са били екзекутирани над 1000 човека, а в Пакистан – най-малко 315.

 
 
Коментарите са изключени