shareit

Вот на недоверие за премиера на Исландия заради #panamapapers

| от chronicle.bg |

Исландският министър-председател е подложен на сериозен натиск да подаде оставка, след като документите, известни като Panama Papers показаха, че съпругата му притежава тайна офшорна компания – Wintris  Inc – с 4 млн. долара под формата на облигации в трите най-големи банки в страната. И трите фалираха през 2008 г, а Гунлаугсон водеше кампания против спасяването им от чуждестранни кредитори.

Опозиционните партии поискаха вот на недоверие за Сигмундур Давид Гунлаугсон.

В понеделник около 10 000 души излязоха на протест пред парламента в центъра на Рейкявик. Населението на страната е 330 000 души.

Исландският премиер настоява, че не е нарушил нито един закон и няма намерение да подава оставка.

Гунлаугсон е министър-председател на Исландия от 2013 г. Председател е на Прогресивната партия и е най-младият премиер в историята на Исландия. Женен е за Анна Сигурлауг Палсдотир – дъщеря на един от най-богатите вносители на Toyota в страната.

Гунлаугсон беше един от водещите активисти на кампанията срещу спасяването на банките след финансовата криза в Исландия през 2008 г. През 2009 г. Гунлаугсон е избран за депутат, но не разкрива публично собствеността си в Wintris. В последния ден на 2009 г. той продава 50-процентовия си дял от офшорката на съпругата си за 1 долар.

 

 
 
Коментарите са изключени