shareit

Властите в Салвадор обискираха офис на „Мосак Фонсека“

| от chronicle.bg |

Властите в Салвадор обискираха офис на панамската правна кантора „Мосак Фонсека“, намиращ се в столицата на страната, предаде Би Би Си. Иззети са документи и компютърна техника са иззети, а логото на компанията е прехнато от сградата. Спецоперацията е ръководена лично от главния прокурор на Салвадор Дъглас Мелендес.

Клонът на „Мосак Фонсека“ в Салвадор обслужвал клиенти на фирмата по целия свят, смятат местните власти. Според медиите в страната жителите на Салвадор са използвали „Мосак Фонсека“ за покупка на имоти, без да ги декларират. От юридеческата кантора категорично отричат да са извършвали незаконни дейности.

Преди седмица базираният във Вашингтон Международен консорциум на разследващите журналисти пусна над 11 млн. документи, изтекли от „Мосак Фонсека“, свързани с офшорни фирми, собственост на политици, обществени личности, спортисти, и др. от цял свят.

Междувременно президентът на Панама Хуан Карлос Варела определи като погрешно решението на Франция да върне страната му в списъка на държавите, които не сътрудничат за преодотвратяването на финансови измами чрез офшорни фирми, предадоха информационните агенции. „Решението на френското правителство е неправилно и ненужно, особено в момент, когато съществува диалог между лидерите на държавите. Светът се нуждае от многостранно сътрудничество между всички страни, за да се справи с глобалните предизвикателства“, заяви държавният глава. Париж реши да върне Панама в черния списък преди дни, след като гръмна скандалът #Panamapapers.

 
 
Коментарите са изключени