shareit

Вкусът на изтънчена френската гастрономия в София

| от |

Изтънченост и многообразие. С тези думи Атанаска Калчева, директор на Френско-българска търговска и индустриална камара, илюстрира френската кухня. Нейният аромат ще се носи днес и утре в центъра на столицата в две шатри пред Музея за история на София, предаде репортер на БГНЕС.

„Ние сме бизнес организация, но тази година решихме да запознаем широката публика френския вкус“, заяви Атанаска Калчева.

У нас липсва познанието за френската кухня и има много малко места в София, където могат да се открият типични френски продукти. Дните на френската гастрономия имат за цел да запознаят столичани с нейното голямо разнообразие. На 16 щанда можете да опитате вкусни и качествени френски сирена, деликатеси, колбаси и разбира се вина.

Френската кухня е изключително богата. Всеки един регион може да се похвали със свой типичен продукт, който не можете да откриете никъде другаде, разказва Атанаска Калчева. Тя самата предпочита тази кухня заради богатия асортимент и изтънчения вкус, приготвен с много традиция и внимание с отбрани продукти. Организаторите са предвидили и доста атракции през двата дни на изложението. В една от шатрите дори се предлагат готвени ястия.

Митана Рош и съпругът й от 13 години имат френски ресторант в София. В началото българите били резервирани, но постепенно те все повече харесват техните специалитети. Според нея тайната на хубавия вкус се крие не само в разнообразието от продукти, но и в желанието, с което те се приготвят.

Митана Рош се затрудни кое е най-любимото френско ястие на българите. В техния ресторант те често сервират на своите гости охлюви, патешки или гъши дроб и разбира се лучена супа. Днес те са продали много от нея и дори се наложило да сготвят допълнително. Приготвили са също така и телешко по бургундски. Това е типично зимно ястие – говеждо месо, което се маринова в червено вино, готви се със зеленчуци, след това се добавят също малко гъби и малки лукчета. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени