shareit

Вижте как изглежда синята кървава суперлуна по света

| от chronicle.bg, БТА |

Изключително рядко заради размера на спътника ни лунно затъмнение осигури впечатляващ спектакъл на много места по света.

Стотици хора се събраха в Калифорния посред нощ, за да гледат как Луната изчезва, а след това се появява червенееща, откъдето и името „кървава“. Тя беше наречена също „синя“, защото това е второто пълнолуние за месеца и „суперлуна“, заради близостта й със Земята.

Спектакълът беше най-хубав в Хавай и Аляска, заедно с канадския Юкон, Австралия и Азия. Западните части на САЩ също предлагаха добри възможности за наблюдение на Луната, както и Русия. По-голямата част от Европа, Африка и Южна Америка обаче пропуснаха шоуто заради дневната светлина.

В обсерваторията „Грифит“ в Лос Анджелис, стотици хора чакаха повече от пет часа с надежда да са сред 2000-те зрители, допуснати в нея. Затъмнението започна в 3,45 ч. местно време (11,45 ч. по Гринуич.) – черна сянка плъзна по белия диск. Един час по късно Луната беше напълно затъмнена и когато започна да се показва отново, медни оттенъци оцветиха повърхността й.

A post shared by Mitch Dean (@mitchdean) on

НАСА осигури излъчване на живо от наземни телескопи през цялото лунно затъмнение.

Синя и кървава суперлуна не е наблюдавана в Северна Америка от 152 години – от 31 март 1866 г. В части от Европа, Африка и Азия подобен феномен е наблюдаван на 30 декември 1982 г. Суперлуна се нарича пълната Луна, когато е на по-малко от 364 000 километра от Земята, и изглежда по-голяма и ярка от обичайното. В пика на днешното затъмнение разстоянието до нея беше 360 200 км. Затова Луната изглеждаше със 7 процента по-голяма.

A post shared by Jennifer Khordi (@jkhordi) on

 
 
Коментарите са изключени