shareit

Вишеградската четворка се обяви против „Северен поток-2″

| от chronicle.bg |

Вишеградската четворка, която включва Унгария, Полша, Словакия, Чехия, смята газопровода „Северен поток-2″ за политически и икономически необоснован проект. Това обяви президентът на Полша Анджей Дуда на заключителната пресконференция след срещата на върха между държавните ръководители на четирите страни в полския град Жешов, съобщи ТАСС.

„Ние говорихме за „Северен поток-2″. По този въпрос позицията на нашите страни е еднозначна. Всички президенти подчертават липсата на икономическа обосновка на тази инвестиция“, изтъкна Дуда. По думите му, „проектът има политически характер“.

Президентът на Словакия Андрей Киска заяви, че страните от Вишеградската четворка трябва да работят за разнообразяване на енергийните източници и даде като пример инициативата на Полша за разработване на терминал за втечнен природен газ в полския град Швиноуйшче, строителството на нов газопровод, който да прави връзка с норвежкия шелф, и други проекти. .

Същевременно президентът на Чехия Милош Земан заяви, че Прага очаква изпълнението на проекта за полско-чешки газов интерконектор. .

„Северен поток-2″ трябва да свърже директно Русия и Германия през Балтийско море, като към функциониращия газопровод „Северен поток“ бъдат пуснати още две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. м газ годишно. Планирано е да бъде въведен в експлоатация в края на 2019 г. Разходите се оценяват на 8 млрд. евро, припомня Сега.

 
 
Коментарите са изключени