shareit

Вилдерс призова за референдум в Холандия

| от chronicle.bg |

Лидерът на най-мощната холандска евроскептична партия Герт Вилдерс призова за референдум в Холандия за бъдещите отношения с Европейския съюз.

В началото на годината Bloomberg цитира Вилдерс, който е заявил, че веднага ще извади Холандия от ЕС, ако стане министър-председател на страната след изборите през март 2017 година, припомня БНР.

Тогава той каза още, че подкрепя разпадането на ЕС и призовава Великобритания да напусне блока:

Вече не сме независими. Дори не ни е позволено да формираме собствена имиграционна политика или да затворим границите си и аз ще го направя. Искам Холандия да е повече като Швейцария – в сърцето на Европа, но извън ЕС, каза Вилдерс.

Началото на края на Европейския съюз вече започна, каза още евроскептичният лидер на Партията на свободата.

Лидерът на крайнодесния Национален фронт във Франция Марин льо Пен призова за аналогичен референдум в своята страна. По-рано през седмицата тя заяви, че Франция има „хиляда причини“ в повече от Великобритания, за да напусне ЕС.

 

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайеропредели резултатите от британския референдум като „тъжни“ за Европа и Великобритания. Решението на британците за напускане на ЕС нанасят големи щети и на двете страни, заявиха от ръководството на Европейската народна партия. Според водещата политическа сила в ЕП преговорите за напускане на Обединеното кралство трябва да приключат в двугодишния срок, залегнал в Лисабонския договор, без специално отношение към Лондон.

Полският му колега Витолд Вашчиковски заяви, че излизането на Великобритания е „лоша“ новина, която налага промяна в идеята за Европейския съюз.

 
 
Коментарите са изключени