shareit

Виктор Орбан предрече смъртта на Шенген

| от chronicle.bg |

Борисов призова за незабавно затваряне на границите на Европейския съюз до момента, в който всички пристигнали бежанци бъдат устроени. Той даде пример с държавите, които са решили да експулсират мигранти, а това са големи разходи.

Не може напливът да продължава, да има цели коридори, през които влизат в Европа и когато стигна там – вече без пари, да ги връщат обратно, каза премиерът след срещата си с унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Той даде Орбан като пример, тъй като Унгария първа е започнала да затваря границите си.

Според унгарския премиер въпросът с миграцията е въпрос на сигурност. Терористичната заплаха се увеличава, а общественият ред се влошава, каза Орбан.

„Европейците са застрашени, особено по-слабите – жените и тези, които не могат да защитят себе си. Затова според мен въпросът за миграцята е въпрос на сигурността, а всеки политик е избран да защити своите граждани. Все повече страни в Европа не могат да изпълнят този свой дълг. Това е сериозно“, каза още Орбан.

Според него Европа трябва да предложи на България членство в Шенген, защото страната е доказала, че може да пази границите си.

„Ако Европа иска да бъде коректна, ако стабилността е най-важното, то на България трябва да бъде предложено членство в Шенген“, каза унгарският премиер. Той обаче посочи, че това е институция, която умира и българите трябва да помислят над това.

Според Орбан не е правилно Брюксел да не признава резултатите на България и да изисква допълнителни неща от страната. „Не е справедливо, че не признават, че след тази ужасна криза България е с най-добрите резултати“, каза Орбан.

Според него България е преминала финансовия стрес тест повече от европейските банки и е доказала, че може да пази своите граници. Орбан похвали българската икономика и двустранните отношения. Според него в основата на тези отношения е взаимно уважение, което в момента липсва в европейската политика.

 
 
Коментарите са изключени