shareit

Виктор Орбан нападна Европейската комисия

| от chronicle.bg |

Унгарският премиер Виктор Орбан обвини Европейската комисия, че в голяма степен е отговорна за кризата в Евросъюза, която лъсна след Brexit, и призова държавите да поемат нещата в свои ръце. В статия в германския всекидневник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, цитирана от в. Сега.

Орбан заявява, че трябва да се приключи с идеализирането на европейския проект. Според него главната причина за кризата в ЕС е, че границите на блока и лимитите на бюджетен дефицит непрекъснато се нарушават от правителствата с мълчаливото съгласие на Европейската комисия, която е трябвало да противодейства на това. Така двете най-големи европейски придобивки – общата валута и единният пазар, защитаван от Шенген – бяха изложени на опасност, пише той. Орбан смята, че той самият е помогнал за спасяване на европейския модел и начин на живот на своите жители, затваряйки границите на Унгария за бежанците. Той призовава съотношението на силите в ЕС да бъде променено от европейските институции в полза на националните държави.

Всеизвестно е, че Орбан е гневен на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер особено за предложението за разпределяне на пристигащите в Европа мигранти между държавите-членки чрез квотна система. Този модел бе отхвърлен от страните от Източна Европа.

 
 
Коментарите са изключени