Виена е достолепна аристократка с младежки дух

| от Дилян Ценов |

Това не е пътепис за поредната туристическа дестинация, която всеки трябва да посети поне веднъж в живота си. Класическата формула не би могла да побере магията на Виена в списък с няколко сладкарници, музеи, дворци или паркове.

Както при всяка туристическа дестинация, очарованието не се крие в ъгъла на музейната зала или в двореца на отдавна починалия император. Разбира се, че и там ще откриете искра от него. Но пламъкът винаги е най-силен на улицата. Там усещаш пулса на града, запознаваш се с хората, започваш да общуваш с обстановката, сградите, паветата, просяците, богаташите, младите, старите, мъжете, жените. Виена има от всичко по много. Все пак говорим за един от най-старите градове в Европа, столица на бивша империя и място, което и до днес оглавява класациите за най-добро място за живеене.

Image from iOS (9)

Виена те спечелва още с излизането от гарата, след като си взел влака от летището до центъра.

Тръгваш по една от хилядите широки улици и е трудно да повярваш, че се намираш в град, почти с площта на София и с няколкостотин хиляди повече жители. Това не е мегаполис, който се пръска от хора, бягащи по тротоарите. Тук в обикновен делничен ден няма тълпи, или поне не ги забелязваш. Това усещане за широта на градското пространство и липсата на навалица придава още по-внушителен вид на архитектурата. Барокът и подобните нему архитектурни стилове са единственото, което те заобикаля.

Вървиш по улиците, с онова неописуемо усещане за широта и пространство и въпреки всичко, срещаш всякакви хора. От всички възрасти, раси, професии, обществени слоеве, сексуални ориентации. Всеки изглежда добре, но най-много впечатление правят възрастните виенчанки, които независимо какво носят вървят със самочувствие сякаш отиват на откриването на новия светски сезон. Случва се да видиш как такава жена говори сдържано на немски на своя също толкова добре изглеждащ съпруг, а до тях се разхожда млада двойка, водеща оживен разговор на английски.

В този момент, когато петимата сте заобиколени от величествена барокова архитектура, разбираш – Виена е достолепна аристократка с младежки дух.

Image from iOS (8)

Като всяка истинска аристократка, Виена ще ви посрещне подобаващо. С търпението и любезността на продавачите, сервитьорите, шофьорите, пешеходците, местните и туристите. Тук дори туристите са подвластни на локалната култура и се включват в общия поток от австрийско гостоприемство, примесено с разумна дистанция.

Като всяка аристократка обаче, не можете да уловите веднага духа й. Това става малко по-късно. В началото той стои скрит между капителите на бароковите сгради и наблюдава новодошлия. Заслужава ли той да бъде допуснат отвъд приемната и да го въведем в гостната? Ако отговорът е „да“, ще го познаете по усмивката на същата онази възрастна двойка от по-горе, която казва: „Добре дошъл“.

Като всяка аристократка, Виена носи и младежки дух. Две на пръв поглед несъвместими понятия, но реално ако не ги притежаваш, не можеш да съществуваш и ще станеш археологически резерват. Е, Виена успява да съчетае на едно място и двете. Новото се преплита със старото и от двете се ражда нещо ново… като първият симфоничен концерт с музика, за чиято написване е използвана помощта на изкуствен интелект, разработен от Huawei.

Image from iOS (6)

Младежкият дух е навсякъде – от десетките колоездачи по велоалеите  (велоалеи има почти навсякъде), през разговорите на висок тон между млади хора, вечерния клуб и запътилите се натам хора, тълпата от любители фотографи, застанали пред катедралата Свети Стефан или на известните улици „Грабен“ или „Кертнер щрасе“, чужденците в магазините и светофарите, на които са показани две момчета или две момичета, хванати за ръка – инициатива, която се прави в редица европейски столици от Общините на градовете, за да се покаже съпричастност към Прайда и ЛГБТИ общността.

Image from iOS (4)

Престоят ни във Виена е кратък, затова трябва да оползотворим времето си. В тази ситуация единственият съвет, който мога дам за един толкова кратък престой, е – изхвърлете пътеводителя. Вземете си малка карта още от летището и обходете колкото се може повече улици. От най-оживените като „Грабен“ до малки и пусти като „Домгасе“, където можете да посетите една от многото китни книжарници в града.

Минете за кратко във виенската сладкарница на улица „Волцайле“, но не преди да сте опитали прочутия виенски шницел в някое бистро като „Либщайнски“. Ако посещавате града в следващите месеци неминуемо ще опитате и греяно вино – то, както и коледните базари, са навсякъде. Но най-вече – просто вървете. По малки, големи, тесни, широки, пусти, претъпкани улици… Последните можете да намерите само привечер и то в централните части на града.

Image from iOS (11)

Вървете и усетете пулса, разнообразието и достолепието на тази наконтена, внушителна и палава аристократка, наречена Виена. И следващия път се върнете отново с нови намерения, защото нейният интерес трябва да бъде поддържан, ако искате да ви се отплати с незабравими преживявания.

 
 

NASA обяви края на роувъра Opportunity

| от chronicle.bg |

NASA оповести трагичната кончина на роувъра Opportunity, който е на Марс, след като 8 месеца не установи контакт с него. През юни миналата година на червената планета се разразява пясъчна буря, която явно е повредила робота. От тогава Хюстън се е опитал да установи контакт 800 пъти, но без успех. Пясъкът от бурята може да е покрил соларните панели на машината и така тя да не може да се презареди.

Вчера вечерта NASA направи последен опит да се свърже.

„Един от най-успешните и трайни подвизи в междупланетарното изследване, нашият роувър Opportunity, трябва да приключи след почти 15 години на повърхността на Марс. Той беше създаден да издържи 90 марсиански дни, ето видео от мисията му.“

Администраторът на NASA, Джим Бриденщайн, написа в Twitter: „След над 800 опита да се свържем с Opportunity, днес обявяваме края на края на успешната марсианска мисия. Opportunity надживя предвижданията ни с повече от 14 години.“

NASA изпрати роувърите близнаци Opportunity и Spirit през 2003 година, за да изследват повърхността на Марс. Spirit не работи вече няколко години. Opportunity обаче продължи да функционира много след предвиждания срок на годност.

В канала си YouTube NASA често предава на живо:

 
 

Новото поколение Galaxy Tab: кога, къде, какво?

| от chronicle.bg |

С наближаването на премиерата на един от очакваните таблети на годината, Samsung обяви какво ще представлява моделът Galaxy Tab S5e – по-тънък, по-лек и проектиран с интелигентни функции.

Включвайки 10,5-инчов екран и увеличен капацитет на батерията, Galaxy Tab S5e е създаден за всякакви развлечения.

Със своя освежен дизайн, Tab S5e олицетворява практичността и стила. С тънкия 5,5 мм метален корпус и с маса от 400 грама, Tab S5e е портативен, издръжлив и разработен така че лесно да допълва начина на живот . Предлага се в  сребисто, черно и златно, а батерията ще издържа до 14,5 часа, в зависимост от употребата и настройките.

Tab S5e ви позволява поемането на пълен контрол над дигиталния свят на потребителя. Като първи таблет на Samsung, който разполага с новия гласов асистент Bixby 2.0, Tab S5e може да служи  и като център за управление на свързаните домашни устройства. Командата Quick Command позволява персонализирането на няколко действия с една команда –правейки гласовия контрол у дома по-бърз и лесен.

2. Samsung Galaxy Tab S5e Black back

Що се отнася до развлекателната функция на модела Tab S5e предлага 10,5-инчов безрамков Super AMOLED дисплей и 81,8% съотношение на екрана към тялото за подобрено изживяване при гледане.

Tab S5e ще притежава също и подобрен плътен звук, благодарение на своите QuadSpeakers, настроени с автоматично завъртаща се стерео технология за мощен, по-силен звук, който се адаптира към това как държите таблета (портрет или пейзаж).

Tab S5e  идва и с Dolby Atmos интеграция и звук от AKG, за потапящ 3D звук и балансирано аудио. С предварително инсталиран Spotify и безплатен премиум абонамент за до 3 месеца за нови потребители.

Tab S5e ще бъде достъпен на определени пазари, включително САЩ, Германия и други страни от 2-рото тримесечие на 2019 година. Продуктът се очаква на българския пазар през април тази година.

 
 

Netflix записва изборите ви, когато гледате „Bandersnatch“

| от chronicle.bg |

Netflix записва кои сцени избирате, когато гледате интерактивния „Black Mirror: Bandersnatch“. 

Майкъл Вейл, технологичен изследовател, открива това след като пише имейл до Netflix с искане да получи информацията, която платформата събира за него. Това е негово право под GDPR. Вейл първоначално иска да образова публиката как да прилага правата си, както и да мотивира компаниите да са по-подготвени.

Откритието на Майкъл не е изненадващо. От Netflix казаха, че информацията се събира, защото искат да „подобрят модела на разказване във филма“. Изследователят обаче подчертава, че платформата не иска съгласие със зрителя за това. Telltale Games има подобен проект с „The Walking Dead“, но изрично известява зрителите си, че събира информация.

Въпреки че мейлът на Вейл трябваше да бъде силно специфичен, той похвали Netflix за това, че изпратената му информацията е била „сравнително лесна за разбиране“. Заедно с искането, той трябваше да изпрати и копие от паспорта си, за да потвърди своята самоличност. В резултат получава два файла – PDF с обяснение на информацията и CSV файл.

В цялата история има нещо истински парадоксално като имаме предвид, че в „Bandersnatch“ става въпрос за човек, чийто решения се следят.

 
 

Кейти Пери и Орландо Блум се сгодиха

| от chronicle.bg |

Тазгодишният 14-ти февруари е бил знаков за една известна двойка. Певицата Кейти Пери и актьорът Орландо Блум са се сгодили преди три дена след 3-годишна връзка пред цялото семейство на певицата.

Новината беше съобщена от 34-годишната певица в профила й в Instagram, където тя сподели снимка на себе си и Блум, показвайки също и годежния пръстен, чиято предполагаема цена е 5 млн. долара. Същата снимка беше споделена и в профила на Орландо Блум.


View this post on Instagram

full bloom

A post shared by KATY PERRY (@katyperry) on

За да бъде изненадата пълна, Орландо Блум организира семейството и приятелите на Кейти Пери, за което тя не подозира, когато излиза за „парти“ вечерта на 14-ти.

Ако Пери и Блум се венчаят, това ще бъде втори брак и за двамата. Кейти Пери е женена за комикът Ръсел Бранд от 2010 г. до 2012 г., а Орландо Блум  е женен за модела Миранда Кер от 2010 г. до 2013 г., от която има син, роден през 2011 г.

Пери и Блум започват да се виждат през 2016 г., но след 10 месеца се разделят, след което се събират отново в началото на 2018 г.