shareit

Вежди Рашидов уволни дългогодишен екперт заради участие по БНТ

| от chronicle.bg |

Художникът и реставратор Владо Руменов е уволнен от Националната галерия със заповед на директорката Слава Иванова, съобщава в. „Сега„. Това се случи след участието му в скандалното предаване на БНТ от 30 юни, в което темата за поправките в Закона за културното наследство предизвика полемика и остра реакция от страна на министъра на културата.

„За всеки, когото това интересува, включително и министъра на културата, господин Вежди Рашидов: На 1. VII. 2016 г., на следващия ден след излъчването на „Денят започва с култура“ със съобщението за протеста на експерти срещу унищожителния Закон за културното наследство, аз бях уволнен от Национална галерия, където работя от 1976-та година, чрез формулировката на завишаване на ценза, необходим за заеманата от мен длъжност“. Това съобщи самият Руменов чрез страницата си във фейсбук. „Явно съм наивник на напреднала възраст… Гордеех се, че след 10 ноември можем велегласно да изразяваме мнението си, без за това да ни вкарват в Белене. Е, за публичната си критика на политиките към културното наследство не бях вкаран в Белене, но бях уволнен. Свобода на словото… Красиво звучи.“.

Руменов е уволнен след участието му в „Денят започва с култура“ по БНТ. заедно със скулптора проф. Велислав Минеков и арх. Дафина Барфончовска. Тримата критикуват новоприетият Закон за културното наследство, който отнема част от функциите на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и ги прехвърля на общински комисии на местно ниво. Заради предаването Рашидов изпрати отворено писмо, в което лично напада водещият Георги Ангелов и го призовава да „не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата“.

Владо Руменов е дългогодишен експерт в музея за икони „Криптата“ в храм-паметник „Св. Александър Невски“, филиал на Националната галерия. От 1984 г. участва в археологическите експедиции на Националния археологически институт. Документира проучванията на тракийската цивилизация на професор Георги Китов до края на живота му. От 2007 г. се опитва да принуди българската държава да признае за незаконен и криминален двукратният опит на братя Павлови от Генерал Тошево да си построят вила в границите на Национален археологически резерват „Яйлата“, на 7 метра от бреговата линия на Черно море и върху археологически непроучен терен.

Междувременно стана ясно, че Слава Иванова е уволнила и главния уредник на НХГ и куратор на множество проекти д-р Мария Василева заради участието й в предаването „Малки истории“ по БНТ преди два месеца. В студиото Василева застъпи тезата, че държавата не отделя достатъчно средства за поддържането на монументалните паметници на модернистичното изкуство, защото ги харчи „за направата на бутафорни крепости“.

 

 
 
Коментарите са изключени