shareit

Вегетарианците живеят по-нездравословно

| от chronicle.bg |

Вегетарианците водят по-нездравословен живот от хората, които ядат месо, независимо от това дали пушат, пият, или не. Това показва ново проучване на Медицинския университет в Грац.

Според резултатите вегетарианците страдат по-често от алергии и психологически болести като депресия, като също така имат и по-голям шанс да заболеят от рак.

Проучването е направено с цел да провери различията между хранителните режими, включващи консумация на месо, и тези, основаващи се на по-голяма консумация на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Изследването е проведено сред 1320 души в Австрия: 330 вегетарианци, 330, хранещи се с месо, но и с големи количества плодове и зеленчуци, 300 нормално хранещи се, но с по-ниско съдържание на месо в менюто и 330 на хранителни режими, включващи по-големи количества месо.

вегани, изследване, грац

Вегетарианците консумират по-малко алкохол и имат по-ниски нива на подкожна мазнина, но въпреки това показват по-лоши резултати на тестовете за психологическо здраве.

Резултатите показват, че участниците в изследването, ядящи по-малко месо, по-рядко посещавали личните си лекари, пропускали рутинни медицински тестове и са по-скептично настроени към ваксините.

„Проучването ни показва, че пълнолетните хора в Австрия, които са на вегетарианска диета, са по-нездрави (когато става въпрос за ракови заболявания, алергии и психически проблеми), имат по-ниско качество на живот и се нуждаят от по-сериозна медицинска грижа“, заключва изследването.

Авторите му вече отговориха и на обвиненията, че работата им не е нищо повече от обикновена защита на месарския бизнес.

„Вече отрекохме тези твърдения, които се опитват да изопачат данните от изследването ни. То показва, че вегетарианците страдат повече от някои заболявания – като астма, рак и психически болести – от хората, консумиращи и месо, но все още не можем да кажем каква е причината“, каза координаторът на изследването и епидемиолог Натали Буркърт.

„Трябва да се направят допълнителни изследвания, за да се отговори и тези въпроси“, добави Буркърт.

 
 
Коментарите са изключени