shareit

Възрастните хора заменят пенсионирането с фрийленс

| от chronicle.bg |

Силвия Халър, на 66 години от Лондон, е съкратена през февруари. Това я удря не само във финансите, но и в самочувствието. „Усещах се прекалено стара и мислех, че никой вече не иска да ме наеме.“ Работата й е била да инсталира домашни уреди в домове на възрастни и инвалиди.

Пенсията й обаче е малка и Силвия не е готова да се пенсионира. Тя преглежда онлайн обяви, но първоначално „не бях достатъчно уверена да кандидатствам никъде“. По-късно приятел й казва за приложение за смартфон, с което може да си намери всякакви ангажименти – от сглобяване на мебели до сервиране на храна – и това я заинтригува.

Тя не е единственият човек, който се възползва от такава възможност, затова такива възможности има много по цял свят. Delivery Hero наема хора, които да разнасят храна, Didi Chuxing работи на принципа на Uber и дори е толкова голяма в Китай, че не позволява на самата компани Uber да се разрасне в държавата, както и приложението, което Силвия използва, TaskRabbit. Всички те и много други променят вида на стандартния ни работен ден.

Според изследване на Deloitte през 2018 година 77 милиона души в Европа, Индия и САЩ се самоопределят като фрийлансъри. За повечето от тях този път е техен собствен избор.Бихте си представили, че това са млади и свободолюбиви хора и, да, до известна степен е така. Но 31% американците с фрийленс заетост са родени между 1946 и 1965 година – т.нар. бейби бумърс (baby boomers).

Недостигът на средства не е единствената причина за ориентацията на пенсионерите към този тип заетост. От гореспоменатият процент 1/3 казват, че искат да са около интересни хора. Хелър си спомня, че е сглобявала легло за млад студент по мода, чийто апартамент бил пълен с шивашки пособия, всякакви платове и дрехи.

Джери Нелсън е от Аржентина и обожава фотожурналистиката. Той обаче е на 62 и казва „вече съм прекалено стар да се катеря по дървета или да се мотая с наркопласьори, просто кокалите ми не са толкова здрави“. В момента Джери заработва допълнителни доходи като пише блог постове и маркетингови послания за клиенти през сайта Fiverr. „Беше чудесна година. Не е нужно да поддържам мой сайт, не е нужно да търся клиенти…“

Други пък най-накрая имат възможност да се занимават с това, което обичат. Дан Хейс, на 68, прекарва голяма част от кариерата си в горивната индустрия. През 2015 един от клиентите му прави комплимент за баритоновия глас. Днеса Дан е дублира филми почасово като си намира клиенти, или по-скоро те го намират, в интернет. Работи по 10-15 часа седмично, а през останалото време прави каквото си иска – ходи в кучешкия парк да си играе с кучетата, гледа футбол…

Може би в крайна сметка всички искаме точно такъв живот.

 
 
Коментарите са изключени