shareit

Варуфакис: Испания да внимава да не стане като Гърция

| от chronicle.bg с БТА |

Бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис предупреди, че Испания може да стане като Гърция, ако й бъдат наложени същите мерки за икономии.

В интервю за испанския в. „Паис“ Варуфакис съветва испанците да анализират икономическата и социалната ситуация в страната си и въз основа на това да оценят какво е нужно на Испания, независимо от това, какво става в Гърция или някъде другаде, предаде БТА.

„Опасността Испания да стане като Гърция е винаги налице и ще се превърне в реалност, ако се повторят същите грешки, които бяха наложени на Гърция“, изтъкна бившият гръцки министър.

Варуфакис, икономист с необичайни идеи за еврото и преструктурирането на гръцкия дълг, подаде оставка ден след като на 5 юли гърците гласуваха на референдум против условията на кредиторите за нов пакет кредити. Гръцкото правителство обаче се съгласи с още по-тежки условия за получаване на финансова помощ от тези, против които бе гласувано на референдума.

Наскоро испанският премиер Мариано Рахой и неговата консервативна Народна партия предупредиха, че Испания, на която тази година й предстоят избори, може отново да изпадне в криза, ако новосъздадената лява партия Подемос, близка до управляващата гръцка партия СИРИЗА, победи на изборите и промени икономическия курс на страната.

Коментирайки тези изявления, Варуфакис посочи, че Гърция е станала „един вид футболна топка за десните политици“, които я използват, за да заплашват своите граждани.

През 2013 Испания излезе от петгодишна рецесия, а според прогнозите тази година ще достигне икономически растеж от 3,3 процента. Безработицата обаче е все още висока и достига 22 процента, което я нарежда на второ място в еврозоната след Гърция.

 
 
Коментарите са изключени