shareit

„Вълкът от Уолстрийт“ – замесен в измама за милиарди долари

| от chronicle.bg, по New York Times |

В един от най-големите случаи на конфискуване на имущество в американската история, федералните власти в САЩ започват дело срещу продуцента и финансист на „Вълкът от Уолстрийт“ Red Granite Pictures. Милиарди долари са източени от малайзийски правителствен фонд от 2009 година насам.

Следите водят към основателя на Red Granite Риза Азиз, доведен син на премиера на Малайзия. Очаква се властите да конфискуват активи в размер на милиони долари, включително имущество и други принадлежности на компанията.

Азиз многократно е отричал да е направил нещо нередно.

риза азиз
Риза Азиз е по-средата. (Снимка: Getty Images)

Компанията му Red Granite е създадена през 2010 година и се занимава с финансиране, развитие, продуциране и дистрибуция на филми. Азиз е както продуцент, така и председател на компанията.

Малайзийският фонд, известен като 1 Malaysia Development Berhad (1MDB), е създаден, за да подпомага държавната икономика на Малайзия, но според ФБР вместо това парите са инвестирани в имоти в Ню Йорк и Лос Анджелис. Те твърдят, че Азиз е изхарчил 50 милиона долара за две къщи, а след това е финансирал хита на Мартин Скорсезе и Леонардо ДиКаприо „Вълкът от Уолстрийт“, който донесе близо 400 милиона долара от прожекции по света. В Малайзия филмът не беше излъчен, защото според властите е пълен с похот.

Фондът често се е оказвал в противоречие с правителството и неговите министерства, а според обвиненията около 6 милиарда долара са изчезнали от 1MDB, докато фондът е бил под надзора на премиера Наджиб Разак.

Малайзийската антикорупционна комисия отрече да има каквото и да е финансиране, което да е било прехвърлено директно от 1MDB към премиера Разак. Вместо това стотици милиони долари са платени от финансиста Джо Лоу на Разак и на Кадем ал Кубиаси – бивш председател на фонда Аабар в Абу Даби. В надписите на финала на „Вълкът от Уолстрийт“ са изразени специални благодарности към Лоу.

През 2014 година друго разследване откри плащане за близо 700 милиона долара към банковите сметки на Разак. Тогава той обяви, че средствата са дарение от Близкия Изток.

Разак се опита да покрие медийното отразяване на скандала с 1MDB, използвайки полицейски акции в новинарски редакции, започвайки съдебни дела срещу някои и блокирайки интернет достъпа до други.

Според „Репортери без граници“ Разак е повел „лична война срещу независимите медии“, за да покрие медийните публикации за обвиненията към него.

Това не е единственият скандал, в който е замесен филмът на Скорсезе през последната година.

През януари ДиКаприо беше призован като свидетел в гражданско дело, във връзка с изобразяването на един от банкерите, представени във филма, който разказва за бившия банкер и мошеник Джордън Белфърт. Компанията на ДиКаприо Appian Way също е продуцент на „Вълкът от Уолстрийт“, но нито тя, нито Скорсезе са обект на разследването на ФБР.

Red Granite е продуцент и на други известни филми, сред които „От глупав по-глупав 2“, „Баща в излишък“, „Вън от пещта“.

През 2011 година, когато Red Granite се появи на фестивала в Кан, Азиз и компания похарчиха милиони долари за пищно частно парти край брега за ДиКаприо и продуцентите на филма, в което участваха Кание Уест, Фарел Уилямс и супермодели. В същата година Variety постави Азиз в топ 10 на продуцентите, които трябва да следите.

 
 
Коментарите са изключени