shareit

Валери Симеонов: Бокова трябва да се оттегли от битката

| от chronicle.bg |

Необходимо е Ирина Бокова да се оттегли от битката за поста генерален секретар на ООН, тъй като тя е неизбираема и да даде шанс на Кристалина Георгиева. Това каза пред Агенция „Фокус“ Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт.

По думите му опозицията в лицето на БСП не се ръководи от интересите на България, настоявайки за кандидатурата на Бокова.

„При положение, че до момента нашата кандидатка се проваля и на всеки следващ тур на гласуването пада надолу, не мога да разбера какъв е смисълът да упорстваме. Да не би България да е длъжна на Ирина Бокова? Не е ли обратното? Не е ли тя там, за да се бори за интересите на България? Като че ли главната цел на БСП е непременно Бокова да бъде номинирана и съответно да стане генерален секретар. Не е ли най-важното да бъде български представител?“, коментира още Симеонов.

По думите му нормалното човешко и морално поведение и на Бокова, и на БСП е час по-скоро тя да се оттегли, защото явно е неизбираема кандидатура.

„Трябва да даде възможност на Георгиева да се пробва и съответно да постигне по-добри резултати. Какво значение има дали има предварително договорки или няма? Аз съм почти сигурен, че има такива договорки на ниво Борисов, но не мога да разбера какво лошо има в това“, каза още Симеонов.

Относно заявките за вот на недоверие от БСП Валери Симеонов коментира, че поведението на социалистите може да се обясни единствено със започналата кандидатпрезидентска кампания на левицата.

 
 
Коментарите са изключени