shareit

В Стокхолм се движат „психотаксита“ с терапевти на задната седалка

| от |

Шведската таксиметрова служба стартира нов проект, в рамките на който клиентите могат да общуват с психолози директно на задната седалка, предаде Нюзру. Авторите на идеята предполагат, че услугата ще е много търсена от гражданите през зимата, когато е сезонът на депресиите.

Експериментът е започнал на 27 октомври, в понеделник. Предвижда се в следващите две седмици заедно с шофьорите на автопарка „Стокхолмски таксита“ да се возят трима квалифицирани психотерапевти. Разбира се, услугата ще трябва да се поръчва предварително, при повикването на такси. Шофьорите също ще са специални. Те са били задължени да подпишат документ за неразпространение на чутата от тях информация по време на пътуването.

Консултацията ще бъде платена, също както и самата таксиметрова услуга. Но тъй като се предвижда сеансите да са кратки, цената ще е по-ниска от стандартната в кабинета на психотерапевтите. Според специалисти дори 10-минутната консултация в таксито ще е много полезна за клиента, ще му помогне да се справи с проблемите си. Наблюдения показват, че в Стокхолм има много самотни хора, които няма с кого да си поговорят, макар да имат голяма нужда от това. Преди да стартира проектът, е била извършена анкета. Резултатът е показал, че 70 на сто от клиентите биха се възползвали от психотерапевт по времена пътуването.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени